INFORÁDIÓ 
2019. december 5. csütörtök
Vilma

dél-korea

pak gun hje

ítélet

Szöul, 2018. április 6.Rendőrök járőröznek a szöuli kerületi bíróság épülete előtt, ahol tüntetők követelik Pak Gun Hje leváltott dél-koreai elnök szabadon bocsátását 2018. április 6-án. A zsarolással, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel vádolt Pak perében ezen a napon hirdetnek  ítéletet. (MTI/EPA/Yonhap)

Ítélet született a volt dél-koreai elnök ügyében

Infostart / MTI

Bűnösnek mondta ki a bíróság pénteken hatalommal való visszaélésben, államtitkok kiszivárogtatásában, vesztegetésben és kényszerítésben Pak Gun Hje volt dél-koreai elnököt, akit korrupciós botránya miatt váltottak le tavaly március 10-én. A politikus 24 év börtönbüntetést és 18 milliárd vonos (több mint 4 milliárd forint) pénzbírságot kapott.

Kim Sze Jun bíró szerint Pak üzleti előnyökért cserébe 59,2 milliárd vont (14,2 milliárd forintot) kapott a Samsung, a Lotte és az SK nevű nagyvállalattól.

A volt elnököt azzal vádolták, hogy összejátszott barátnőjével és bizalmasával, Csoj Szun Szillel annak érdekében, hogy mintegy 77,4 milliárd vont (18,5 milliárd forintot) csikarjanak ki 53 cégtől. Az összegek két, Csoj felügyelete alatt álló alapítvány számlájára folytak be.

Paknak azért is felelnie kellett, mert megengedte, hogy a hivatalos tisztséget nem viselő Csoj államügyekbe avatkozzon bele.

Csojt tavaly márciusban 20 év börtönbüntetésre és 18 milliárd vonos (4,3 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére ítélték.

Az ügyészség eredetileg 30 éves börtönbüntetést és 118,5 milliárd vonos (több mint 28 milliárd forintos) pénzbírságot kért Pakra. Az ítélethirdetést a dél-koreai televízió élőben közvetítette.

Pak 2017 márciusi letartóztatása óta egy Szöulhoz közeli fogdában raboskodik. A volt államfő betegségre hivatkozva nem vett részt a pénteki ítélethirdetésen. Pak azóta bojkottálja a bírósági tárgyalásokat, hogy tavaly októberben hat hónappal meghosszabbították őrizeti fogságát.

A politikus következetesen tagadja bűnösségét, és politikai bosszúhadjárat áldozatának tartja magát.

Dél-Korea első női elnöke 2013-ban került az ázsiai ország élére. Egyben ő lett az első megválasztott államfő, akit jogi úton eltávolítottak tisztségéből. Pak menesztését tömegek követelték botrányának napvilágra kerülését követően.

Nyitókép: YONHAP
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018