eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Washington, 2017. szeptember 29.Donald Trump amerikai elnök ismerteti az adóreformról szóló javaslatait a Gyáriparosok Nemzeti Szövetségének testülete előtt a washingtoni Mandarin Oriental Hotelben 2017. szeptember 29-én. Trump szerint az utóbbi 80 év legnagyobb adócsökkentését hajtják majd végre, az adórendszer egyszerűsítését és a középosztályt terhelő, valamint a vállalati adók csökkentését. 35 százalékról 20-ra mérsékelné a vállalati nyereségadót, a személyi jövedelemadó hét kategóriáját háromra csökkentené: a progresszív jövedelemadózás három sávja 12, 25 és 35 százalékos adót állapítana meg. Az adóreform előirányozza többi között a gyermekek után járó adókedvezmények növelését, a jótékonysági szervezeteknek felajánlott összegek adóból történő, az eddiginél nagyobb arányú leírását. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Nyitókép: Shawn Thew

Donald Trump hosszú távú kereskedelmi harcra készül

Donald Trump amerikai elnök további védővámok kivetésével fenyegette meg Kínát újabb 100 milliárd dollárt érő importárura.

A Fehér Ház csütörtöki, a késő esti órákban kiadott közleménye szerint az elnök elrendelte, hogy kormányzata állítsa össze azoknak a kínai árucikkeknek a listáját, amelyekre a pótlólagos védővámokat kivetik.

A közleményben Donald Trump élesen bírálta a korábbi amerikai védővámok kivetésére adott kínai válaszlépéseket. Peking ugyanis bejelentette: arányos választ ad, hasonlóan szigorú vámintézkedéseket vezet be az Egyesült Államok ellen, és egyúttal beperli a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) is.

Kína szerdán közzétette annak a több mint száz amerikai terméknek - köztük agrártermékeknek - a listáját, amelyekre várhatóan vámot vet ki.

"Ahelyett, hogy változtatott volna a korábbi helytelen hozzáállásán, Kína úgy döntött, hogy ártani akar farmereinknek és termelőinknek" - hangoztatta a közleményben az amerikai elnök. Hozzátette: utasítást adott az agrárminiszternek, hogy dolgozzon ki az amerikai farmereket és az amerikai mezőgazdaság érdekeit védő tervet.

Elemzők szerint ez arra utal, hogy Washington hosszú távú kereskedelmi harcra készül Pekinggel.

Kína élesen bírálta az exportjára kivetni tervezett amerikai vámemelés keretösszegének növelését és ellenintézkedéseket helyezett kilátásba, hangsúlyozva, hogy nem riad vissza a kereskedelmi háború következményeitől.

A pekingi kereskedelmi minisztérium szóvivője az újabb amerikai intézkedést kommentálva pénteken kijelentette: Kína "a költségekre való tekintet nélkül" ellenáll minden nyomásnak és kész "többrétű ellenintézkedéseket" tenni, ha az Egyesült Államok nem tágít az egyoldalú protekcionista gyakorlatától.

"Kína álláspontja egyértelmű az amerikai-kínai kereskedelmi vitát illetően: nem akarunk kereskedelmi háborút, de nem is tartunk tőle" - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×