eur:
391.27
usd:
367.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

May: egyik fél sem kaphatja pontosan azt, amit akar

A Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatos tényekről és a Brexit-megállapodás lehetőségeiről adott számot Theresa May brit miniszterelnök az EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről alkotott európai bizottsági tervezetre reagálva.

Öt alapelv megfogalmazásával kezdte Theresa May a londoni City pénzügyi központjában tartott előadását a Brexit lehetőségeiről. Aláhúzta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti megállapodásnak tiszteletben kell tartania a Brexit ügyében tartott referendum eredményét, tartósnak kell lennie, meg kell védenie a lakosság munkáját és biztonságát, egyeznie kell a szigetország jövőképével, és meg kell erősítenie az Egyesült Királyság egységét.

A brit miniszterelnök aláhúzta, hogy mind az Egyesült Királyságnak, mind az Európai Uniónak el kell fogadnia, hogy ez egy tárgyalás, egyik fél sem kaphatja pontosan azt, amit akar, ám hangot adott abbeli meggyőződésének, hogy megállapodásra juthatnak az uniós tárgyalókkal. Emellett a kormányfő egy másik tényként rámutatott, hogy azzal, hogy Nagy-Britannia elhagyja a közös piacot, megváltozik polgárai élete.

A gazdasági együttműködésről szólva Theresa May aláhúzta, hogy a már meglévő modellek, mint a Norvégia-, illetve a Kanada és az unió közötti egyezmények nem felelnek meg az Egyesült Királyság céljainak, ám visszautasította azokat a vádakat, hogy London "szemezgetni" akar az uniós tagság előnyeiből, miközben a kötelezettségeket nem akarja vállalni, hiszen – mint mondta - a világ összes szabadkereskedelmi megállapodása a résztvevők érdekeinek megfelelő mértékű piaci hozzáférést tesz lehetővé.

Ha ez szemezgetés, akkor minden kereskedelmi megállapodás szemezgetés

- fogalmazott a brit kormányfő, aki később egyértelművé tette, hogy a brit kormány minden létező szabadkereskedelmi megállapodásnál szélesebb körű együttműködésre törekszik az Európai Unióval.

Az Írország és Észak-Írország közötti szárazföldi határ szigorú ellenőrzésére vonatkozóan két lehetőséget vázolt fel a politikus. A kiválás utáni egyetlen szárazföldi határ problémájának áthidalására az európai bizottsági tervezete Észak-Írország vámunióban tartását javasolta tervezetében, ám ezt a miniszterelnök elfogadhatatlannak tartotta a héten, e beszédében pedig egy vámügyi partnerség kialakítását vagy egy „nagyon áramvonalas” vámügyi megállapodás megkötését javasolta, amely minimalizálhatná a kereskedelmi súrlódásokat.

Emellett Theresa May bejelentette, hogy Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után is díjfizető társult tagja maradhat az Európai Unió egyes kritikus fontosságú hatóságainak, főleg azoknak, amelyek egyes ágazatok biztonsági és szolgáltatási előírásainak kialakításáért és betartatásáért felelnek.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×