INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

csehország

kormánykoalíció

andrej babis

Egy lépéssel közelebb az új cseh kormányhoz

Infostart / MTI

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök, az ANO elnöke szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke, akivel Babis szintén találkozott, mert az ANO érdekelt lenne a párttal való kormánykoalíciós kapcsolatban, a kormányfő szerint ismét elutasított bármiféle együttműködést az ANO-val. "Ezt nem érdemes folytatni" - jegyezte meg Babis.

A Jan Hamácekkel, illetve Jirí Zimolával, a szociáldemokrata párt első alelnökével folytatott megbeszéléseit viszont "normális hangulatban lezajlott, jó tárgyalásként" - jellemezte Babis újságírók előtt. A felek megállapodtak abban, hogy szakértőik a jövő héten megkezdik az egyeztetést a pártprogramokról. Az egyeztetés kilenc témakört fog érinteni, és Babis úgy látja: egy-két pontban szinte biztosan nem tudnak egyetérteni, s ezért újabb "legfelsőbb szintű" megbeszélésre lesz szükség. A személyi kérdésekről csak később egyeztetnek.

A CSSD kongresszusa vasárnap határozatban bízta meg a párt új vezetését, hogy kezdjen tárgyalásokat az ANO-val a kormánykoalícióban való részvételről. A koalícióba való belépés feltétele, hogy a jövőbeni kabinet ne fogadja el a CSSD által szélsőségesnek minősített Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) semmiféle támogatását. A CSSD felszólította az ANO-t, hogy ne jelöljön a kormányba olyan személyeket, akik ellen büntetőjogi eljárás van folyamatban. A kongresszus ugyanakkor nem szavazott arról a javaslatról, hogy egy ilyen személy jelölése kizárná a CSSD részvételét a kormánykoalícióban. Nyilvánvaló, hogy Andrej Babisról van szó, aki ellen büntetőeljárás folyik az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. A CSSD kormánykoalícióban való részvételéről a végső döntést a párt tagsága hozza meg egy belső szavazáson, legkorábban áprilisban.

Babis a szerdai találkozó után újra megerősítette: nem fogadja el a CSSD feltételét, s az ANO számára

ő az egyetlen kormányfőjelölt.

"Ilyen jelöltként indultam a választáson, s az emberek ezért szavaztak ránk" - szögezte le.

Milos Zeman cseh államfő azt szeretné, hogy júniusra már felálljon az új, a parlament bizalmát élvező kormány. Ezt Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke mondta újságíróknak azt követően, hogy szerdán találkozott Zemannal.

Az esetleges ANO-CSSD kormánykoalíciónak közösen 93 (78 és 15) képviselője lenne a 200 tagú parlamenti alsóházban. A kommunistáknak 15 képviselőjük van, így bármiféle támogatásuk elegendő lenne a kormány számára a bizalom megszerzéséhez.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018