eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az ENSZ-tervezet szerint a nemzetállamok feladata a migrációs krízis kezelése

Az ENSZ-tervezet szerint a nemzetállamok feladata a migrációs krízis kezelése

Megjelent az ENSZ migrációs egyezményének tervezete. A nemzetközi közösség szerint a migráció természetes, elkerülhetetlen, sőt hasznos jelenség, de szabályozni kell, és ebben a civil szervezeteknek, illetve a filantrópoknak is szerepet kell adni.

A Migrációkutató Intézet szakértője szerint az ENSZ tervezete ellentmond a magyar kormány menekültügyi politikájának, ugyanakkor a tervezetben sok olyan pont van, amivel az Orbán-kabinet egyetért.

Klopfer Ádám elmondta, 2016-ban a New York-i deklaráció volt az első lépés a menekültkérdés kezelésében, 2017-ben tárgyalások voltak a migrációval foglalkozó szervezetek között, majd decemberre az ENSZ összegyűjtötte az információkat ahhoz, hogy pontosan milyen pontok szerepeljenek majd a tervezetben. Még abban az évben az Egyesült Államok jelezte, hogy nem akar a tárgyalási folyamatokban részt venni.

António Guterres ENSZ-főtitkár pedig kiadott egy dokumentumot idén januárban, amelyben a véleményét fejtette ki a krízis megoldására, amit a szigorú migrációs politikát képviselő országon nem nagyon fogadtak el, mondta a szakértő. A most megjelent dokumentumot azonban Svájc és Mexikó dolgozta ki, és elméletileg 2018 decemberében fogadják majd el. 

A tervezet főbb állításai:

  • jobban képviseli a szigorúbb migrációs politikát folytató országok álláspontját, mint az ENSZ-főtitkár deklarációja.
  • A dokumentum mindamellett a migráció pozitív hozadékairól ír, miszerint egy olyan nemzetközi jelenség, amit szabályozott keretek között kell megoldani.
  • Megemlíti a civil szervezetek, illetve a filantrópoknak szereplávalását a krízisben,
  • illetve kiemeli , hogy a nemzetállamok feladatkörébe tartozik a migrációs politika és a határvédelem kihalkítsa is.

Klopfer Ádám elmondta azt is, hogy mivel ez egy ENSZ Közgyűlési határozat lesz, amely tartalmaz egy nyomkövetési rendszert, vagyis továbbra is konzultálni fognak a tervezet elfogadásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×