eur:
395.06
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Donald Trumpot ismét jelölték Nobel-békedíjra

Donald Trumpot ismét jelölték Nobel-békedíjra

Donald Trump amerikai elnököt is jelölték az idei Nobel-békedíjra - erősítette meg a hírt csütörtökön Henrik Urdal, az oslói Békekutató Intézet igazgatója a norvég Nettavisen című honlapnak.

Trump immár harmadszor jelölt, 2016 óta folyamatosan felterjesztik. Az indoklás idén is ugyanaz, nevezetesen, hogy Trump alapelve: "erővel a békéért" (peace through strength).

A jelölő személye nem ismert. Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ide tartoznak a kormánytagok, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok. A jelölési határidő január 31-e, ám az idei lista még nem végleges, mert az öttagú Nobel-bizottság február végéig jelölhet.

A bizottság azt ajánlja mindenkinek, hogy ne hozza nyilvánosságra jelöltje nevét. A listát ötven évre lepecsételik. Ez az ajánlás azonban nem kötelező hatályú, sok név megjelenik a sajtóban.

Trumpén kívül kiszivárgott, hogy a Novaja Gazeta című független orosz újságot is felterjesztették a kitüntetésre, elismeréséül annak, hogy bíráló hangot üt meg az orosz kormányról.

A Nobel-békedíjat 1901-ben ítélték oda először. A győztest általában októberben hirdetik ki.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×