INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

németország

sztrájk

ipar

munkaidő

Megkezdődött a gördülő sztrájk

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Szerdán kezdődött Németországban a fém- és elektronikai ipari dolgozók egész napos úgynevezett gördülő sztrájksorozata. A munkabeszüntetést az ország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall szervezte, mivel nem tudott megállapodni az ipar képviselőivel a munkaidő rövidítésében valamint a bérek emelésében.

A 250 üzemet érintő gördülő sztrájk péntekig tart, addig telephelyként eltérő időpontokban hagyják abba egy napra a munkát a dolgozók. A csaknem 4 millió fémipari alkalmazottat tömörítő szakszervezet, az IG Metall követeléseit 16 órás alkudozás után sem tudták elfogadni az ipari vezetők – számolt be az InfoRádió németországi tudósítója, Vincze András. Ez nem a béremelési követelésen, hanem az eddig példátlan munkaidő-csökkentést célzó terven bukott meg, az ipar képviselői azonban azt már semmiképpen sem tudták elfogadni, hogy az alkalmazottak 28 órára csökkentsék jelenlegi 35 órás munkahetüket.

Németország legerősebb szakszervezetének célja, hogy a több műszakban dolgozók, valamint a kisgyermekeket nevelő vagy idős hozzátartozók ellátásáról gondoskodó munkavállalók otthon foglalkozhassanak családtagjukkal – tájékoztatott Vincze András. Az IG Metall javaslata értelmében egy alkalmazott – fizetésének megrövidítése nélkül – 28 órára csökkenthetné heti munkaidejét, ha lakásán ápolja idős szülőjét vagy beteg gyermekét. A munkaadók ebbe a feltételbe csak akkor lennének hajlandók belemenni, ha a szakszervezet ígéretet tenne a munkaidő átmeneti meghosszabbítására, ha a vállalat úgy látja, hogy erre szükség van.

A fém és elektronikai ipar a német gazdaság egyik pillére, ezért a sztrájk súlyosan érintheti az ágazatot. Egy kölni gazdaságkutató intézet számításai szerint, ha üzemenként átlagosan 200 ember sztrájkol, az a német vállalatoknak naponta 62 millió euró, vagyis 19,2 milliárd forint bevételkiesést jelent.

Kapcsolódó hang

Megkezdődött a gördülő sztrájk
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018