INFORÁDIÓ 
2019. december 6. péntek
Miklós

donald trump

egyesült államok

évértékelő

Donald Trump óvatos volt

Donald Trump óvatos volt

Donald Trump amerikai elnök kedden évértékelő beszédet tartott a kongresszus két háza előtt a washingtoni Capitoliumban. Az InfoRádióban Frank Tibor történész értékelte az elhangzottakat.

Az évértékelő beszédben elhangzottakat elemezve Frank Tibor igazat adott Donald Trumpnak abban, hogy fellendült a gazdaság: 17 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta, a tőzsde virágzik, és – különösen a republikánus oldalról – jelentős a befektetői kedv – tette hozzá a szakértő. Az amerikai elnök ezen a területen nagyrészt eleget tett ígéreteinek.

Másról ez nem mondható el: külpolitikai intézkedéseiben különösen kevés köszön vissza Trump választási ígéreteiből. Az elnök beszédében az Iszlám Állammal szemben aratott szíriai és iraki győzelmeket emelte ki, valamint hangsúlyozta, hogy a dzsihádista szervezetet el fogják törölni. „Azt majd meglátjuk, hogy ígéret-e vagy komolyan számolni lehet vele” – tette hozzá Frank Tibor. Az amerikai elnök keveset szólt más országokról, csupán Oroszországot és Kínát említette meg mint riválist, részletekbe azonban nem bocsátkozott. A történész szerint óvatosan kezelte az Egyesült Államok világpolitikai szerepét.

Donald Trump tervei is elhangzottak első évértékelőjén, a bevándorlás korlátozását továbbra is hangsúlyozta az amerikai elnök. Trump az „álmodók” kifejezést használta az otthon élő amerikaiakat. Korábban a kisgyermekként Amerikába került bevándorlókat nevezték így, akik jobb életben reménykedhettek új hazájukban, velük állította szembe Donald Trump Amerika „saját lakosságát”. A szakértő elmondása szerint közel 700 ezer ember kiutasítása van napirenden.

Frank Tibor elismerte, hogy a korlátozatlan bevándorlás lehetetlen helyzetet eredményezhet az országban, jelenleg 11 millióra becsülik az illegális bevándorlók számát.

Kapcsolódó hang

Donald Trump óvatos volt
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018