eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Rászálltak a kelet-európai diplomatákra

A hírhedt Turla csoport kelet-európai diplomatákat, politikai szervezeteket támad, ezúttal a korábbinál trükkösebb hamis Adobe Flash-telepítőket alkalmazva.

Az új vírus egy, az Adobe weboldaláról származó hamis szoftvernek álcázza magát, és így próbálja rávenni az áldozatokat a kártevő telepítésére, amelynek célja a személyes adatok megszerzése - közölte felfedezését az ESET.

A Turla csoport korábban már használt hamis telepítőket a kártevői célba juttatásához, azonban ez az első eset, amikor a rosszindulatú program egy hivatalos Adobe URL-ről és IP-címről töltődik le. Az ESET szakemberei bíznak abban, hogy a Turla kártevői nem fertőztek meg egyetlen hivatalos Flash Player-frissítést sem, illetve nem kapcsolódnak semmilyen Adobe-termék ismert sebezhetőségéhez.

„A Turla üzemeltetői számtalan trükkös módszert találtak arra, hogy rávegyék a gyanútlan felhasználókat egy látszólag hivatalos program letöltésére, és elég okosak ahhoz, hogy elrejtsék a rosszindulatú hálózati forgalmukat” - mondta Jean-Ian Boutin, az ESET kártevőkutatója.

„Még a legtapasztaltabb felhasználók is becsaphatók, hogy letöltsenek egy kártevőt, amely látszólag az Adobe.com oldalról érkezik, mivel az URL és az IP-cím az Adobe hivatalos infrastruktúráját utánozza. Minden általunk vizsgált letöltés http-n keresztül történt, így azt javasoljuk a szervezeteknek, hogy

tiltsák le a titkosítatlan kapcsolaton keresztül érkező futtatható fájlok letöltését.

Ez jelentősen csökkenti a Turla támadásainak hatékonyságát, mivel sokkal nehezebb beékelődni vagy módosítani egy titkosított HTTPS kapcsolatot. Ezen kívül a fájlok digitális aláírásának ellenőrzése igazolhatja a sejtelmeket egy gyanús esemény során, mert ezek a fájlok nem rendelkeznek aláírással, az Adobe telepítői viszont igen. Ezek a lépések segítenek elkerülni a Turla csoport legújabb támadásait.”

Adobe Flash-visszaélések

A Turla csoport tevékenységét évek óta figyelő szakemberei megállapították, hogy az új kártevőt egy hivatalos Flash Player mellé sikerült betenniük a bűnözőknek, amely látszólag az adobe.com oldalról érkező programnak tűnik. A végpont szempontjából a távoli IP-cím az Akamaihoz, az Adobe által a Flash telepítő terjesztéséhez használt hivatalos Content Delivery Network (CDN) hálózathoz tartozik.

Az ESET szakemberei azonban észrevették, hogy a hamis Flash telepítők egy GET kérést hajtottak végre, amelynek célja a személyes információk kinyerése a fertőzött rendszerekből. Az ESET telemetria szerint a Turla telepítők legalább 2016 júliusa óta szivárogtatják az adatokat a get.adobe.com URL-ek segítségével. A hivatalos domainek használata igen nehézzé teszi a hálózati forgalom felderítését a vállalatok számára, és ez egyben jól mutatja azt is, hogy a Turla csoport mennyire rejtve szeretne maradni.

A Turla jelenlétére utaló nyomok

Az ESET szakemberei biztosak abban, hogy ezek a támadások elsősorban a volt szovjet utódállamok területét támadó Turla csoporthoz köthetők. A hamis Flash telepítők egy Mosquito elnevezésű backdoor programot tartalmaznak, amelyet korábban egy Turla-csoporthoz köthető kártevőként azonosítottak. Ezen kívül néhány vezérlőszerver (C&C) a SATCOM IP-címeket használó backdoor programokhoz kapcsolható, amelyek szintén a Turla csoporthoz kötődnek. Az ESET termékei a kártevő főkomponensét "Win32/Turla.XX" néven képesek detektálni, és a fertőzést blokkolni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×