eur:
393.23
usd:
368.05
bux:
66001.33
2024. április 24. szerda György

Hóakadályok és tornádó Spanyolországban

Madrid környékén a havazás fennakadásokat, az ország keleti részén pedig tornádó pusztított.

Több ezer ember rekedt a gépkocsijában vasárnapra virradóra a spanyol utakon a heves havazásban, a legrosszabb helyzet az AP6-os országút Madrid és Segovia közötti szakaszán alakult ki, ahol százak kényszerültek arra, hogy járművükben töltsék az egész éjszakát.

A spanyol hadsereg vészhelyzeti alakulata (UME) 250 katonát küldött az autósok kiszabadítására. A közlekedési hatóságok szerint mintegy ezer jármű továbbra is a hó fogja.

"Az AP6-oson sok autó rekedt el, de kilométerről kilométerre, fáradhatatlanul dolgozzuk magunkat előre, hogy minél hamarább mindenkit elérhessünk" - közölte az UME a Twitteren.

A spanyol közszolgálati televízióban mutatott felvételek alapján a katonák és a tűzoltók hókotrókkal igyekeztek szabaddá tenni az utakat. A hóban rekedt autósokat pedig pokrócokkal és meleg italokkal látták el.

A tél beköszönte a karácsonyi szabadságukból hazafelé tartó spanyolokat váratlanul érte. Számos érintett arra panaszkodott, hogy órákig kellett a hidegben segítségre várnia. "Néhány autóban elfogyott a benzin. Lassan kezdünk aggódni" - mondta Sara Ramos a spanyol televíziónak, aki férjével és két kisgyerekével autóstul rekedt a hóban. A család a járművében töltötte az éjszakát, utoljára szombat délben ettek valamit.

A közlekedési hatóság azt javasolta az érintetteknek, járassák a motorokat, hogy melegen tartsák magukat. A spanyol meteorológiai szolgálat vasárnap erős széllel kísért újabb havazásra és esőzésre figyelmeztetett, és 37 tartományban riasztást adott ki várható heves havazás, erős szél és záporok miatt.

Kelet-Spanyolországban ugyanakkor forgószelet filmeztek Santa María del Águila közelében. 

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×