eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Eljött a normák alkonya, nagy veszély fenyeget

Eljött a normák alkonya, nagy veszély fenyeget

Az új év olyan súlyos geopolitikai konfliktusokat tartogathat, amelyek hatásukban a 2008-as pénzügyi válsággal vetekednek - állítja Ian Bremmer, az Eurasia Group elnöke.

A globális rend felborulása a 2008-as pénzügyi válság geopolitikai ekvivalensét állíthatja elő 2018-ban; Donald Trump elnöksége egyértelmű vezetés nélkül hagyta a világot, ami jelentősen növeli a geopoltikai konfliktusok kialakulásának kockázatát - vélik a tanácsadó elemzői. Az Eurasiánál arra számítanak, hogy az Egyesült Államok által hagyott vákuumot részben betölti majd mások mellett Kína - idézte a megállapításokat a Portfolió.

A tanácsadó cég szerint így úgynevezett geopolitikai depresszió állapota felé tart a világ. Míg a liberális demokráciák a világháború óta nem látott legitimációs válságot élnek, miközben napjaink vezető nagyrészt nem veszik figyelembe a civil társadalmat és a közös értékeket - fogalmaznak. A normák alkonya pedig egy olyan nagy, globális esemény előtt is utat nyithat, amely az egész világgazdaságot és a globális piacokat is megrázhatja - figyelmeztet az Eurasia éves jelentésében.

Felsorolták a világot fenyegető tíz legnagyobb kockázatot is, amelyek között az első helyen szerepel, hogy Kína tölti be az Egyesült Államok által hagyott vákuumot. A következő két helyen a helyzet pontatlan megítéléséből eredő konfliktusok kirobbanása, valamint a technológiai hidegháború kialakulásának veszélye áll.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×