eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A palesztinok reagáltak Trump fenyegetésére

A palesztinok nem engednek az Egyesült Államok zsarolásának - jelentette ki a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egyik tisztviselője közleményben szerdán, arra reagálva, hogy Donald Trump amerikai elnök a washingtoni támogatások megvonásával fenyegette meg a palesztinokat, ha nem hajlandók a béketárgyalásokra Izraellel.

Hanan Asravi bírálta az elnököt, amiért Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, és az amerikai nagykövetséget is oda tervezi áthelyezi Tel-Avivból. Leszögezte: Trump "elpusztította a béke alapjait".

Az Egyesült Államok 2016-ban az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökségen (USAID) keresztül 319 millió dollárt folyósított a palesztinoknak. Washington további 304 millió dollárral járult hozzá a palesztinokat segítő ENSZ-programokhoz.

Donald Trump nem árulta el Twitter-üzenetében, hogy pontosan melyik támogatást vonná meg.

Átfogó konfrontációs stratégiával szándékozik szembeszállni az Egyesült Államok és Izrael Jeruzsálem-politikájával Iszmail Haníje, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom vezetője.

Sajtónyilatkozatában azt írta, hogy a stratégiának a folyamatban lévő Izrael-ellenes intifádára, a palesztin népfelkelésre alapozva egységes palesztin, arab és iszlamista programot kell kialakítania. Haníje más országokat is felszólított, hogy stratégiájukhoz csatlakozva ellenezzék az amerikai politikát.

"Ez a stratégia megköveteli, hogy két nyomvonalon haladjanak. Az egyiken nyilvánítsák halottnak a (közel-keleti) békefolyamatot, míg a másikon vessenek véget mindenfajta, a cionista ellenséggel folytatandó normalizálási folyamatnak" - közölte a Hamász vezetője.

Hozzátette, sem Donald Trump amerikai elnök, sem az Izraelt kormányzó Likud párt nem változtathatja meg Jeruzsálemet, amelynek mindig is palesztin, arab és iszlamista arculata és identitása lesz.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×