eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Egykori világelső focista lett Libéria új elnöke

Egykori világelső focista lett Libéria új elnöke

Az 1995-ben a világ legjobb futballistájának választott George Weah lett Libéria új elnöke. A nyugat-afrikai országban októberben tartották a választásokat – és most hirdettek eredményt.

Weah a tizenöt tartományból tizenkettőben győzött, legnagyobb riválisa, a korábban tizenkét éven keresztül alelnökként működő, 73 éves Joseph Boakai csupán kettőben. A 41 éves korábbi futballsztár a Nobel-békedíjas, 79 éves Ellen Johnson-Sirleaf örökébe lép, aki egyébként Afrika első női államfője és főparancsnoka volt.

Egykori világelső focista lett Libéria új elnöke

George Weah már a 2005-ös választásokon is indult, ellenlábasai akkor azt vetették a szemére, hogy sokkal kevésbé iskolázott, mint az Egyesült Államokban, a Harvard Egyetemen diplomát szerzett Ellen Johnson-Sirleaf. (Johnson-Sirleaf korábban pénzügyminiszter is volt az országban, illetve a Világbanknál és az Egyesült Nemzetek Szervezeténél is dolgozott.) Később Weah egy Angliában szervezett sportmenedzseri diplomára hivatkozott, majd valóban elvégezte Miamiban a DeVry Egyetem üzleti szakát.

Továbbra is aktív maradt a libériai politikai életben, noha ideje nagy részét külföldön, elsősorban az Egyesült Államokban töltötte. 2014-ben beválasztották a libériai szenátusba, éppen az elnöknő fiát legyőzve. Idén, politikai karrierjében másodszor, versenybe szállt az államelnöki posztért, s ezúttal nyert.

  • Az egykori futballista Monroviában született, húszéves koráig hazájában futballozott, majd a politikai helyzet miatt külföldre ment, előbb Elefántcsontparton (Africa Sports), majd Kamerunban (Tonnerre Yaounde) játszott.
  • 1988-ban szerződött Európába, Franciaországba.
  • Előbb az AS Monaco (1988–1992), majd a Paris Saint-Germain (1992–1995), az AC Milan (1995–2000), a Chlesea (2000), a Manchester City (2000), az Olympique Marseille (2000–2001), s végül az al-Dzsazira (2001–2003) csatára volt.
  • 1995-ben a FIFA a világ legjobb játékosának választotta, s megkapta a France Football aranylabdáját is.
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×