eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Néhány észak-koreai menekült komoly titkokat árult el

Néhány észak-koreai menekült komoly titkokat árult el

Újabb, idén már a negyedik észak-koreai katona szökött át Dél-Koreába a két országot elválasztó demilitarizált övezeten keresztül. Idén 15 ember szökött át a kommunista diktatúrából Dél-Koreába, háromszor annyian, mint tavaly. Csoma Mózes Korea-kutató elmondta, hogy a kilencvenes években sokkal többen szöktek át Dél-Koreába, Kínába napjainkban is többen menekülnek.

Az észak-koreai rezsimből jelenleg sokkal kevesebben menekülnek el, mint a 90-es évek második felében és a kétezres évek elején – mondta Csoma Mózes Korea-kutató, hozzátéve, hogy az idei 15 menekülés elenyésző szám az észak-koreai-kínai, 1200 kilométeres határvidéken történőhöz képest.

„Ennek vannak kevésbé ellenőrizhető, zöldhatárnak tekinthető részei. A menekültek legnagyobb számban mindig Kína irányába hagyják el az észak-koreai rezsimet. Csak becslések vannak arról, hogy az országban hány észak-koreai menekült lehet, körülbelül ötvenezerre teszik a számukat.”

Csoma Mózes jelezte, fontos információkhoz lehet jutni a magasabb rangú, magasabb pozíciót betöltő észak-koreai menekültektől, ilyen volt például Észak-Korea londoni nagykövethelyettese, aki 2016 nyarán döntött úgy, hogy Dél-Koreába disszidál.

„Tőle fontos információk származtak az észak-koreai diplomáciai szervezetek működéséről.”

Dél-Koreába idén 15 menekült került, ők halászok, akik fából készült lélekvesztőkön kerülnek át a határon, illetve kiskatonák, akik a demilitarizált övezeten menekülnek át. Tőlük komolyabb információk nem remélhetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×