INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

csehország

andrej babis

kormány

milos zeman

Kinevezték az új cseh kormányt

Infostart / InfoRádió

Prágában kinevezte az új cseh kormányt az ország államfője. Az új kormányfő egyik első nyilatkozatában elutasította a menekültek kötelező kvóták szerinti uniós elosztását.

Milos Zeman cseh államfő nevezte ki Prágában Andrej Babis kormányát. A miniszterelnökkel együtt 15 tagú kabinetben a miniszteri tisztségeket az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom képviselői és párton kívüli személyiségek töltik be.

Mivel a kormányfő az előző cseh kormányban pénzügyminiszter volt és pártja eddigi öt minisztere szintén a kabinet tagja marad, kilenc új tárcavezető kapott helyet a végrehajtó hatalomban. Andrej Babis bejelentette, hogy programját január 10-én terjeszti a képviselőház elé, ekkor kér bizalmat kormánya számára.

E bizalmi szavazás kimenetele a cseh sajtó szerint nagyon bizonytalan, mert eddig majdnem minden parlamenti párt elutasította, hogy kormánykoalícióra lépjen az ANO-val, tekintve, hogy Andrej Babist az EU-támogatásokkal való visszaéléssel vádolja a cseh rendőrség, amiért bűnügyi eljárás fenyegeti. Ehhez a parlamenti alsóháznak meg kellene fosztania képviselői mentességétől, ami szeptemberben meg is történt, de októberben a politikus újra mandátumot szerzett, így újabb parlamenti döntésre lesz szükség az eljárás felújításához.

Milos Zeman közölte: ha a kormány januárban nem kapna bizalmat, akkor a második kormányalakítási kísérlettel újra Andrej Babist bízza meg, de több időt ad neki, mint az első körben.

Az új cseh kormányfő a cseh képviselőház európai ügyekkel foglalkozó szerdai ülésén elutasította a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztásának állandó mechanizmusát az Európai Unió tagállamai között. Ugyanakkor – tette hozzá – a dublini szabályozás reformjára irányuló javaslat néhány eleme pozitívnak minősíthető. Példaként a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását hozta, ami hatékonyabbá tehetné a be nem fogadott migránsok visszaküldését származási országukba – tette hozzá a politikus.

Kapcsolódó hang

171214 KUL1 1000 Új cseh kormány öf SÁ
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018