eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nem akar előrehozott választásokat a német államfő

Nem akar előrehozott választásokat a német államfő

A koalíciós egyeztetések kudarca ellenére tovább kell törekedni arra, hogy megalakuljon Németország következő kormánya - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő.

A szövetségi elnök hivatalában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések sikertelensége révén

"példátlan helyzet" állt elő.

Közvetve elutasította az új választások kiírását, mint mondta, a választóktól kapott mandátumot "nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni".

Bejelentette, hogy a kormány megalakítása érdekében megbeszéléseket kezd a szövetségi parlament (Bundestag-) azon pártjainak vezetőivel, amelyeknek programja nem zárja ki a kormányzati együttműködést.

Szavai alapján valószínűleg a jobbközép CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek, vagyis a Jamaica-formátum tagjai mellett a CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőivel kezdeményez tárgyalást.

Steinmeier államfővé választásáig az SPD egyik vezető politikusa és külügyminiszter volt.

Schulz nem aggódik 

Továbbra sem hajlandóak a német szociáldemokraták (SPD) a kormányzás folytatására a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel, és nem tartanak az előrehozott választásoktól - jelentette be Martin Schulz pártelnök.

Hangsúlyozta: fontos, hogy a választók "újraértékelhessék a helyzetet" a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek koalíciós egyeztetésének kudarca után.

Előzőleg az SPD elnöksége egyhangúlag megerősítette, hogy nem folytatják a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val.

Martin Schulz kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy támogatnának-e egy CDU/CSU-s kisebbségi kormányt, mint mondta, az alkotmány szabályai szerint Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnöknek kell döntenie a következő lépésről.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×