eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Így játsszák ki a német rendszert a menekültek

Így játsszák ki a német rendszert a menekültek

A német hatóságoknak fogalmuk sincs arról, hogy az elutasított menedékkérők közül hova lett legalább 30 ezer személy. Lapértesülések szerint az elmúlt két évben érkezett migránsok száma jóval meghaladja a másfél milliót, és közel 50 százalékuk már rendelkezik valamilyen menedékjogi státussal. Akiktől ezt a német hatóságok megtagadták, tömegesen keresnek jogi úton orvoslást a döntés ellen. Azonban legalább 30 ezerre tehető azoknak a száma, akik egyszerűen eltűntek a hatóságok szeme elöl.

Október végéig 226 ezer migráns kapott felszólítást az ország elhagyására, ennek alig 10 százalékát éri el a kitoloncoltak, valamint az önkéntesen távozottak száma.

Ennek elsődleges oka az, hogy német ügyvédek segítségével egyre többen keresnek törvényszéki úton orvoslást a menedék-kérelem elutasításának megváltoztatására. A bíróságok túlterheltsége miatt ez a folyamat igencsak akadozva halad, márpedig a várakozási időszak beleszámít a német földön töltött évekbe, ami már eleve is előnyösen hat egy legalább átmeneti időre biztosított tartózkodási engedély elnyerése szempontjából.

A berlini kormány bevándorlási és menekültügyi hivatalának közlése szerint legalább 30 ezerre tehető azoknak a száma, akiknek egyszerűen nyomuk veszett, miután megkapták a végzést Németország elhagyására.

A brémai egyetem migrációs szakértője, Dita Vogel szerint az egymás között jól működő tájékoztatási hálózattal rendelkező migránsok számára

nem jelent különösebb nehézséget a hatósági ellenőrzés kijátszása.

Ismerősök révén feketén munkát vállalnak és ebből fedezik napi kiadásaikat és szállásukat. Alighanem ők alkotják az eltűntek oroszlánrészét.

Dita Vogel azonban rámutatott arra, hogy nemcsak menekültek választják az illegalitást, hanem jelentős számban akadnak olyanok is, akik eredetileg vízummal érkeztek Németországba, de tartózkodási engedélyük lejárt és mivel a hosszabbításra a helyszínen nem sok lehetőség kínálkozott, maradtak, abban a reményben, hogy mindennapi életük során nem kerülnek kapcsolatba hivatalos személyekkel.

Legtöbbjük sorsa távolról sem irigylésre méltó, mert a feketemunka kiszolgáltatottsággal jár, az érintetteknek nyugdíjra még kilátásuk sincs, egészségügyi ellátásukat pedig csak csalással tudják biztosítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×