eur:
394.25
usd:
365
bux:
65619.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Alig élték túl Irmát, máris itt az újabb megavihar, Maria

Alig élték túl Irmát, máris itt az újabb megavihar, Maria

Amerikai szakértők „potenciálisan katasztrofálisnak” írták le az Atlanti-óceánon kialakult és rövid idő alatt ötös fokozatúra erősödött Maria hurrikánt. A vihar ugyanazokat a szigeteket fenyegeti, amelyeken már komoly pusztítást végzett korábbi, Irma nevű vihar.

Nem kíméli az időjárás azokat a sokat szenvedett karibi szigeteket, amelyeken nemrég végigsöpört az Irma nevű hurrikán. A skálán az ötös – legerősebb - fokozatot elérő Irma közel 40 ember életét követelte a térségben és több milliárd dolláros kárt okozott. Később lecsapott Floridára is, ahol hasonlóan súlyos károkat okozott és 20 ember halálát okozta.

Nyomában most érkezik a gyorsan erőre kapott Mária, amelyet szintén a legerősebb kategóriába soroltak.

A vihar első elszenvedői Antigua és Barbuda, utóbbit már kiürítették Vilma miatt. Utánuk következnek az amerikai és brit Virgin-szigetek. A francia fennhatóságú Martinique-en maximális készültséget rendeltek el, míg Guadeloupe-on elkezdték kitelepíteni az embereket.

Hurrikánriadót rendeltek el Dominikán és Puerto Ricón. Az amerikai tengerentúli terület jobbára megúszta Irma pusztítását és fontos csomópontja a többi sziget segélyezésének. Most azonban a kormányzó felszólította a lakosokat, hogy húzódjanak menedékbe.

Meteorológusok szerint a hurrikánt kísérő súlyos esőzés „életveszélyes hirtelen áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat”.

A francia Guadeloupe szigeten a várható áradások miatt bezártak az irodák, üzletek, iskolák és állami épületek.

A hónap elején az Irma hurrikán elpusztította a házak kétharmadát a Szent Márton sziget holland részén, Sint Martinon.

A Franciaország és Hollandia között megosztott szigetre 11 tonna szállítmányt vitt vasárnap a Nemzetközi Vöröskereszt.

Hajnalban már 250 kilométer/órás szelek kísérték a vihart és az amerikai Országos Hurrikánközpont szerint a következő két napban tovább erősödnek a széllökések.

Chamberlain Emanuel, a Kelet-Karibi Államok Szervezete környezetvédelmi hivatalának vezetője kétségbeejtőnek nevezte a helyzetet. Azt mondta: a közelgő hurrikán veszélyezteti az Irma pusztítása utáni újjáépítést.

Emanuel azt mondta: az egész régiónak szüksége van a teljes nemzetközi közösség segítségére, mivel a szigeteken szűkösek a források.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×