eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Háborúvá dagad az észak-koreai konfliktus?

Háborúvá dagad az észak-koreai konfliktus?

Elsősorban az olajról szól a phenjani nukleáris fenyegetés, valamint arról, hogy Észak-Korea ne egyesüljön déli szomszédjával - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa. Péczeli Anna szerint minden félnek érdeke a tárgyalásos rendezés, és a háború elkerülése.

Erőfitogtatásról is szó van, de azzal a végcéllal, hogy egyrészt elrettentse az Egyesült Államokat attól, hogy katonai inváziót indítson, hiszen látta Észak-Korea is, hogy mi történt Líbiában, Irakban. "Az egyik nagy tanulság, amit a Kim Dzsong Unhoz hasonló diktátorok leszűrtek maguknak, az az, hogy ha el akarják kerülni, hogy az USA bevonuljon az országukba, akkor komoly katonai képességekre és fenyegetésre kell szert tenni" - mondta Péczeli Anna.

Az eddigi erődemonstrációk - 2006 óta zajlanak a nukleáris kísérleti robbantások - alapvetően komoly elrettentő erővel bírnak a szakértő szerint. "Kétszer is meggondolja az Egyesült Államok, hogy bevonuljon-e egy olyan országba, ahol atomfegyverek vannak, viszont nem lehet garantálni, hogy a kiszámíthatatlan rezsim milyen válaszlépéseket fog tenni, ha sarokba szorítva érzi magát".

Gazdasági érdekek

"Phenjan véleményem szerint maga is tárgyalóasztalhoz akar ülni, ráadásul minél erősebb pozícióban akar leülni tárgyalni az USA-val.

Az 1994-es keretegyezményben Észak-Korea nagyon jól járt azzal, hogy a Clinton-adminisztráció beleegyezett abba, hogy évi egymillió tonna nehézolajat szállít és segíti őket a nukleáris energia békés felhasználásában is. Ezért úgy gondolom, hogy az energiahordozók támogatásáról és beszállításáról tárgyalnának".

Háborúvá dagad az észak-koreai konfliktus?

Péczeli Anna felidézte: Észak-Korea maga is mondta, hajlandóak lennének tárgyalóasztalhoz ülni, ha

  • az USA, Dél-Korea és Japán abbahagyná a közös hadgyakorlatokat,
  • és olyan rendezés lenne, amely garantálná, hogy nem egyesítik a két Koreát és az észak-koreai rezsim megtarthatja hatalmát.

Nem lehet félvállról venni

"Észak-Korea fenyegetését komolyan kell venni, hiszen már eljutottunk arra a pontra, hogy egy éven belül közvetlenül az Egyesült Államok szárazföldi területeit tudja fenyegetni az ország, akár nukleáris fegyverekkel. Ez új helyzetet eredményez, amit nem szabad félvállról venni" - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

Kiszámíthatatlan reakciók

Ugyanakkor a Péczeli Anna szerint minden félnek az az érdeke, hogy

valamilyen tárgyalásos megoldást találjon, vagy fenntartsa a status quot anélkül, hogy konkrét katonai konfrontációba keveredjen.

Ebben ugyanis nem garantálható biztosan, hogy bármelyik fél a számára kedvező eredménnyel és emberveszteségek nélkül jöjjön ki a konfliktusból. Ezért inkább megpróbálják azt elkerülni.

Háborúvá dagad az észak-koreai konfliktus?

Nehéz megjósolni a szakértő szerint, hogy mi történne, ha mégis háborúvá eszkalálódna a helyzet.

"Nem tudjuk például, hogy Kína hogyan reagálna és beavatkozna-e. Az 1950-53-as koreai háborúban Kína beavatkozott és katonákat küldött, de azt nem tudjuk, hogy egy újabb esetben mit tenne. Az Egyesült Államoknak pedig nem érdeke ezt megkockáztatni és egy kontrollálhatatlan eszkalációba belekeveredni" - mondta Péczeli Anna.

Azt sem tudhatjuk, hogy ha az észak-koreai háború regionális háborúvá növekedne, az később milyen más nagyhatalmakat rántana be a konfliktusba.

Nyilván van esély a háború eszkalálódására, és ezzel bizonyosan az USA is tisztában van. Éppen ezért várhatóan nem fognak ilyen konfrontációba keveredni és megpróbálják békés úton, szankciókkal, kínai együttműködéssel megoldani a kérdést - zárta elemzését a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×