eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lebukott a svájci kém: vádat emeltek ellene Németországban

Vádat emeltek Németországban egy feltételezett svájci kém ellen.

Vádat emeltek szerdán Németországban egy férfi ellen, aki a gyanú szerint a svájci titkosszolgálat megbízásából német adónyomozók személyes adatait próbálta megszerezni.

A hatóságok szerint Daniel M. 2011. júliusa és 2015. februárja között Észak-Rajna-Vesztfália gazdasági igazgatóságánál kémkedett. Feladata az volt, hogy megszerezze azon német adónyomozók adatait, akik az elmúlt években német adóelkerülők lopott banki adatait vették meg. A jegyzék alapján a svájci hatóságok azonosítani tudták volna azokat, akik részt vettek az ügyletben.

A nyomozók szerint a gyanúsítottnak volt egy belső forrása a gazdasági igazgatóságnál, az ő kilétére azonban még nem derült fény.

Daniel M. április 28. óta van előzetes letartóztatásban.

A Süddeutsche Zeitung a hét elején arról írt, hogy a német szövetségi ügyészség a svájci titkosszolgálat három másik munkatársa után is nyomoz az ügyben. Az ügyészség ezzel kapcsolatban még nem nyilatkozott.

Az elmúlt években elsősorban Észak-Rajna-Vesztfália vette meg adócsalók adatait, egy részükért több millió euróért. A tartományi pénzügyminisztérium kimutatásai szerint a megszerzett adatoknak köszönhetően 2015-ben 1,8 milliárd eurónyi adóhátralékot és pénzbüntetést sikerült behajtani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×