eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szokatlanul egységes a válasz a rakétakísérletekre

Szokatlanul egységes a válasz a rakétakísérletekre

Phenjan "tisztességes választ" ígért hétfőn a rakétakísérletei miatt újabb szankciókat bevezető ENSZ-nek , és "ezerszeres bosszút" az Egyesült Államoknak. Peking jelezte, teljes mértékig betartja a büntetőintézkedéseket.

Szokatlanul nagy az összhang a phenjani rakétakísérletekre adott választ illetően.

A kommunista ország egyik fő szövetségesének tartott Kína vezetése hétfőn közölte: "100 százalékig, teljesen és szigorúan" be fogja tartani az új szankciós előírásokat.

Szokatlanul egységes a válasz a rakétakísérletekre

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa – Peking és Moszkva támogatásával – ugyanis

a hétvégén újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramja miatt.

Az amerikai kezdeményezésű szankció hatására Phenjan – a számítások szerint évi 1 milliárd dollár exportbevételtől eshet el, ami a teljes kivitel nagyjából harmada.

„Teljesen új szintre emelte a Biztonsági Tanács az észak-koreai rakétakísérletek miatti szankciók szintjét” - mondta Nikki Haley az Egyesült Államok ENSZ nagykövete, hozzátéve, egyetlen ország ellen sem vezettek be mostanában ilyen szigorú büntetőintézkedéseket.

Így gondolják ezt Phenjanban is, az észak-koreai vezetés az ország szuverenitásának megsértéseként értékeli a nemzetközi közösség lépéseit.

A külügyminiszter úgy vélte, a világszervezet visszaél a hatalmával. Azzal fenyegetőzött, hogy országa kész "komolyan megleckéztetni" Washingtont, hozzátéve, hogy Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétái az Egyesült Államok egész területét képesek elérni.

Az amerikai és a dél-koreai elnök telefonon egyeztetett. Donald Trump jelezte, a helyzetet békése eszközökkel kell rendezni, nem jöhet szóba háború indítása. A koreai államfő szerint a szankciókkal rászorítható a tárgyalásra Phenjan.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Manilában, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének csúcstalálkozóján arról beszélt, nincsenek határidők, addig várnak, amíg az észak-koreai vezetés nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. Szándékát a leginkább azzal tudja majd jelezni, hogy felhagy atom- és rakétakísérleteivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×