eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Különleges titkosszolgálati akció Berlinben

A német külügyminisztérium információi szerint a vietnami titkosszolgálat elrabolta Berlinben a vietnami kommunista párt korábbi tagját és Vietnamba hurcolta, a szövetségi kormány ezért kiutasította Németországból a vietnami titkosszolgálat képviselőjét - közölte a külügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.

Elsőként a berlini Tageszeitung című lap számolt be kedden arról, hogy július 23-án Berlin belvárosában feltehetően a vietnami titkosszolgálathoz tartozó, felfegyverkezett emberek elraboltak egy vietnami férfit.

A külügyminisztérium szóvivője szerdán azt mondta: "Biztosak vagyunk abban, hogy a vietnami állam hatósága az utóbbi napokban olyan cselekedetet hajtott végre, amely csak büntetőjogi kifejezéssel minősíthető - emberrablás".

A szövetségi kormány ezután felszólította a vietnami titkosszolgálat képviselőjét, hogy 48 órán belül hagyja el Németországot, valamint berendelte a vietnami nagykövetet és további következményeket helyezett kilátásba.

A rendőrség és az ügyészség vizsgálja az eset körülményeit.

Az elrabolt férfi Trinh Xuan Thanh vietnami üzletember, korábbi parlamenti képviselő, akit azzal vádolnak, hogy a Petrovietnam állami olaj- és gázvállalat egyik leányvállalatának vezetőjeként 125 millió eurós veszteséget okozott a cégnek.

A férfitől egy éve elvették parlamenti képviselői helyét, majd kizárták a vietnami kommunista pártból is.

Trinh Xuan Thanh ezután Németországban menedékjogi kérelmet adott be, amelynek az elbírálása még folyamatban volt az elrablásakor.

A vietnami rendőrség közlése szerint helyi idő szerint hétfőn este Vietnamban őrizetbe vették a volt politikust, miután saját maga jelentkezett a hatóságoknál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×