eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Lezárják a dízelbotrányt

Lezárják a dízelbotrányt

A dízelbotrány lezárása érdekében Berlinben ezen a héten csúcsértekezlet lesz a közlekedésügyi és környezetvédelmi miniszter, valamint az összes német autógyár vezetői és a gépkocsi ipari szövetség elnöke részvételével. Míg a közlekedésügyi miniszter csupán az eddig elkövetett hibák végleges kijavítását sürgeti, a környezetvédelmi miniszter már jóval több követeléssel készül a konferenciára.

A stuttgarti közigazgatási bíróság múlt heti döntése, amellyel a légszennyezés megakadályozása érdekében, közvetve a dízel meghajtású gépkocsik forgalmazásának betiltását ajánlotta, különös pikantériát kölcsönöz a szerdán összeülő úgynevezett dízel-csúcsértekezletnek.

Köztudott, hogy az autógyártás a német ipar egyik súlypontja, következésképpen óriási csapást jelentene az ágazatra, ha tényleg fontolóra vennék a dízelmotorok betiltását. Egyesek szerint erre talán már nem is lesz szükség, mert tavaly óta lendületesen csökken a dízel-meghajtású személygépkocsik eladása.

A 2015 szeptemberében kirobbant dízel-botrány óta a német autógyárak ugyan igyekeznek megmenteni hírnevüket, de az eddig hozott intézkedések – noha óriási költséget emésztenek fel – távolról sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A jelek szerint a berlini kormány most megelégelte a tüneti kezelést és a hét közepére Berlinbe rendelte az öt autógyár vezetőit. Alexander Dobrindt közlekedésügyi miniszter a meghívóban a gépkocsigyárakat arra szólította fel, hogy

végre vegyék már komolyan a felelősségüket, javítsák ki az elkövetett hibákat és állítsák vissza a bizalmat.

Hozzátette, hogy az emissziós adatok meghamisítása miatt kirobbant botrányt, a jelek szerint tovább súlyosbítja az a vád, amely a kartell-törvények megsértésének gyanújából fakad. Mindez nehezen helyreállítható csapást mér a német autók korábbi jó hírére.

Dobrindt úgy vélte, hogy az elmúlt két évben forgalomba hozott dízel-meghajtású kocsik kipufogógázának összetételét

egy teljesen új szoftverberendezéssel már hozzá lehetne igazítani az uniós szabályokhoz.

Barbara Hedrick környezetvédelmi miniszter azonban még harciasabb hangnemet ütött meg, és jelezte, hogy a szerdára tervezett dízel-csúcs tetemre hívás lesz, mert nem fog megelégedni a Volkswagen, az Audi, a Porsche, a BMW és a Daimler vezetőinek fogadkozásával, hanem konkrét tervekről akar hallani, amelyek kiterjednek

nemcsak a dízelkocsik szoftverének, hanem a jóval nagyobb költséggel járó hardverének ingyenes átalakítására is. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×