eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma
Ezt fontos tudnia, mielőtt nyaralni indul

Ezt fontos tudnia, mielőtt nyaralni indul

Az idén sokkal nagyobb a pusztító erdőtüzek veszélye.

Erdőtüzek tombolnak Délnyugat-Európában. Múlt héten Portugáliában 64 áldozatot követelt az utóbbi évek legnagyobb erdőtüze, a hétvégén pedig Spanyolország déli részén csaptak fel a lángok.

Szombaton éjjel a dél-spanyol tengerpart bozótosában, Moguer közelében keletkezett a tűz, amely rendkívül gyorsan terjed. Több száz embert kellett kitelepíteni a környező kempingekből és lakóházakból.

Több száz tűzoltót és összesen 23 repülőgépet, illetve helikoptert vezényeltek ki az oltásra, amiben a hadsereg is részt vesz. Az andalúz regionális kormány környezetvédelmi tanácsosa szerint a tüzet emberi gondatlanság okozta. A tanácsos felhívta a figyelmet, hogy a spanyolországi tűzesetek 95 százaléka erre az okra vezethető vissza.

Az idei évben azonban még a korábbi évekhez képest is fokozottabb az erdőtüzek veszélye,

hiszen 13 százalékkal kevesebb eső esett mint tavaly.

Az erdőtüzek természetéről, a környezetet megújító vagy pusztító voltáról Gálhidy László, a WWF erdővédelmi projektfelelőse elmondta: a mediterrán klímájú területeken, a Földközi-tenger térségében, vagy Kaliforniában, Ausztrália déli részén az erdőtüzek természetes jelenségek, amelyekhez alkalmazkodott a helyi élővilág. Kaliforniában például vannak olyan fenyődobozok, amelynek toboza csak akkor nyílik ki és tudja így elszórni a magját a fa, ha tűz éri.

A mostani tüzek azonban a szakember szerint pusztítóbbak, mint a természetes tüzek, amelyek általában csak az aljnövényzetet érintik. Aminek most tanúja vagyunk, az részben azért alakulhatott ki, mert lecserélték az eredeti növényzetet és faültetvényeket hoztak létre különböző fafajokból. Ezek általában egykorúak, tehát a tűz viszonylag akadálytalanul terjed egyik fáról a másikra, és így

hatalmas lombkoronatüzek alakulnak ki, amelyek bizonyos széljárás esetén pusztító tűzviharokat eredményezhetnek.

A spanyol erdőtűz veszélyezteti az UNESCO Világörökség részeként számon tartott Donana Nemzeti Parkot is, amely 4000 állatfajnak köztük a parlagi sasnak és az ibériai hiúznak otthont adó terület. A tűz terjedése miatt az állatokat is menteni kellett.

A múlt héten Portugália középső részén tombolt erdőtűz, amely gyors terjedése miatt sokakat az autóutakon ért el, 64-en haltak meg füstmérgezésben, de voltak, akik a kocsijukban égtek bent. A Portugáliai tüzet nem az emberi gondatlanság, hanem az úgynevezett száraz zivatar okozta, ezt a jelenséget dörgés-villámlás, erős szél kíséri, de csapadékkal nem jár, vagy az esőcseppek még a földet érés előtt elpárolognak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×