eur:
394.12
usd:
365.74
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Visszatért a régi rend, mégis a jobboldal győzött

Visszatért a régi rend, mégis a jobboldal győzött

A hétvégi olaszországi helyhatósági választások a jobboldali erők győzelmét hozták – mondta az InfoRádiónak a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Tanács-Mandák Fanni szerint a baloldali erőknek nagyon érdemes elgondolkodniuk azon, hogy az a fajta koalíció és az a fajta stratégia, amit itt követtek, miért nem volt elegendő.

A második fordulóban Genova volt a kulcsfontosságú – amit el is vitt a jobboldali koalíció –, de ezenkívül még számos tartományi székhelyű városra figyelt a közvélemény, például Veronára, Parmára, Padovára – mondta a szakértő.

Hozzátette: ez a választás és ez a forduló a jobboldali koalíció győzelmét hozta, illetve a kormányzó demokrata párt és a baloldali koalíciók vereségét. Az 5 Csillag Mozgalom gyakorlatilag nem vett részt a második fordulóban, mert nem jutott be egyik nagyobb városban sem a második fordulóban.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa úgy látja, hogy a jobb- és a balközép is ugyanazt a választási stratégiát követte az 5 Csillag Mozgalom ellen, aminek a lényege az összefogás volt.

„Nemcsak a tartományi székhelyeken, hanem a kisebb településeken is koalíciókat alkottak. A régi, bipoláris rend tért vissza. Ám a jobboldalon ez az összefogás eredményesebben működött, mint a baloldalon: a jobboldal 16 olyan tartományi székhelyet hozott el a második fordulóban, amelyből korábban 7-et birtokolt; nagyon sok tartományi székhelyet pedig a baloldaltól vett el. Olyan jelentős, 70 éve baloldali kormányzás alatt lévő városokat is, mint például Sesto San Giovanni” - közölte Tanács-Mandák Fanni.

Visszatért a régi rend, mégis a jobboldal győzött

„A tavalyi helyhatósági választásokon két nagyon jelentős várost – Rómát és Torinót – is elhozott az 5 Csillag Mozgalom. Viszont az látszik az elmúlt egy év alapján, hogy amikor helyi szinten kormányra kerülnek,

amikor bekerülnek a helyi törvényhozásba, akkor komoly igazgatási és politikai problémákkal kell szembe nézniük.

Nincsenek felkészülve erre a nagy győzelemre; Rómában és Torinóban is számos probléma felmerült, ezért pártolnak el helyi szinten az emberek az 5 Csillag Mozgalomtól” - véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

A szakértő úgy látja, a mostani választás a korábbi jobbközép-balközép kétpólusú rendszert hozta vissza. Ám felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani helyhatósági választás volt, ami nem összemérhető egy parlamenti választási eredménnyel.


A Silvio Berlusconi vezette FI és a Matteo Salvini irányította Északi Liga közös jelöltje lett a baloldali hagyományú Genova első embere. A liguriai tartományi székhelyen ez az első alkalom, hogy a város vezetését a jobbközép veszi át.

A Corriere della Sera napilap hétfő reggeli kommentárja szerint a jobbközép bevette a városokat. A La Repubblica szerint a választások a balközép összeomlását és a jobbközép visszatérését jelentik.

Az időközi helyhatósági választások meglepetése az Olaszországban rendkívül alacsonynak számító részvételi arány. Az első fordulóban a választásra jogosult olaszok 58, a másodikban még kevesebben, 46,03 százalékuk járult az urnákhoz.

„De mivel jövő tavasszal parlamenti választások esedékesek, nagyon érdemes elgondolkodniuk a baloldali erőknek azon, hogy az a fajta koalíció és az a fajta stratégia, amit itt követtek, nem volt elegendő. És olyan úgymond vörös régiós megyeszékhelyeket is elvitt a jobboldal, amelyet korábban sohasem volt képes. Érdemes azon elgondolkozni, hogy milyen stratégiát követve tudnak érdemben szembeszállni ezzel a jobboldali koalícióval” - mondta Tanács-Mandák Fanni.

„Silvio Berlusconi már hajnalban azt vizionálta:

ez a helyhatósági választás megmutatta, hogy ha a jobboldali erők mind összefognak, akkor kormányra tudna kerülni”

- fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×