eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Elfogták Rambót, a menekültek hírhedt kínvallatóját

Őrizetbe vették az olasz hatóságok azt a - magát Rambónak nevező - nigériai férfit, aki Olaszországba érkezett menedékkérők szerint líbiai táborokban kínozta őket - közölte az olasz ügyészség kedden.

A 25 éves nigériai állampolgárságú John Ogaist a calabriai Isola Capo Rizzuto táborában vették őrizetbe. Ebben a táborban az Olaszországban menedékkérelemre nem jogosult, illegális bevándorlók várnak kiutasításuk végrehajtására.

A férfi ellen a szicíliai Palermo maffiaellenes ügyészsége adott ki elfogatóparancsot, miután a "Rambóként" hírhedtté vált John Ogais neve gyakran szerepelt az Olaszországba érkezett menedékkérő afrikaiak beszámolóiban. A tanúvallomások szerint Ogais a Nigériából Líbiába emberek ezreit szállító egyik embercsempész szervezet vezetője volt.

A szervezet egyik központja a délnyugat-líbiai Szabha városában van, ahol táborba zárják az embereket. A beszámolók szerint az Ali nevű táborban az embercsempészek mindentől megfosztják az idáig eljutókat, bántalmazzák és kínozzák őket, hogy otthon maradt családtagjaiktól újabb összegeket tudjanak kizsarolni.

Az olasz ügyészségtől meghallgatott szemtanúk szerint John Ogais több embert halálra vert, másokat csövekkel ütlegelt, nőket erőszakolt meg. A táborban elterjedt az elektrosokkal való kínzás is. Aki szökni próbál, ha elfogják, példásan megbüntetik.

Az olasz hatóságok nemzetközi embercsempészés, fogvatartás, nemi erőszak és többszörös gyilkosság miatt készek vádat emelni John Ogais ellen.

A nigériai férfi ugyanannak az embercsempész szervezetnek a tagja, amelynek másik vezetőjét, a ghánai Sam Eric Ackomot márciusban a szicíliai Agrigentóban vették őrizetbe.

A calabriai Isola Capo Rizzuto táborát május végén kormánybiztos vezetésére bízták, miután kiderült, hogy a helyi maffia, a 'ndrangheta zsebelte be a tábornak folyósított EU-források egy részét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×