eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A helyi al-Kaida vállalta az üdülőhely elleni támadást

Ötre emelkedett a nyugatiak körében népszerű mali luxusüdülőhely elleni támadás halálos áldozatainak száma. Egyikük egy portugál katona, aki az Európai Unió kiképző missziójában vett részt a nyugat-afrikai államban - közölték a helyi hatóságok hétfőn.

A szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő SITE hírszerző csoport közölte, hogy a merényletet elkövetését az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló nemrég alakult mali Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín nevű csoport vállalta magára.

Vasárnap fegyveresek megtámadták a Bamako peremén található Le Campement Kangabát, és végeztek két szállóvendégével, köztük egy francia-gaboni állampolgárral. A biztonsági erőknek 36 vendéget sikerült kiszabadítaniuk, köztük 13 francia állampolgárt. Időközben egy mali katona is belehalt sebeibe.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn luxembourgi sajtótájékoztatóján elmondta: a portugál katona mellett az uniós missziónál dolgozó egyik helyi alkalmazott is életét vesztette. Feltételezések szerint ő lehet a másik a civil áldozat.

Legfrissebb értesülések szerint a terrortámadás ötödik halálos áldozata egy kínai állampolgár.

Salif Traore helyi nemzetbiztonsági miniszter korábban közölte: a mali biztonsági erők öt szélsőségessel végeztek.

Mali stabilizálásán az ENSZ 10 ezer békefenntartója és francia csapatok tevékenykednek azóta, hogy a dzsihadisták és a velük szövetséges tuareg lázadók évekkel korábban elfoglalták az ország északi, sivatagos területeit. Az afrikai országban korábban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ága és más iszlamista csoportok is hajtottak végre támadásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×