eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Szűcs Anita: Macron megmutathatja Trumpnak, van benne spiritusz

Szűcs Anita: Macron megmutathatja Trumpnak, van benne spiritusz

A második világháború óta nem volt Franciaországban egyetlen pártnak sem olyan nagy többsége a törvényhozásban, mint most lehet Emmanuel Macron államfőnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szűcs Anita. A Budapesti Corvinus Egyetem docense kiemelte, Macron mozgalma alig egy hónapja alakult párttá.

Ha a második fordulóra is megmarad a mostani lendület, Emmanuel Marcon pártja

abszolút többséget szerezhet

a francia törvényhozásban – mondta Szűcs Anita Franciaország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

„445 mandátumot is elvihet az 577 fős nemzetgyűlésben. Ez bőven több, mint az abszolút többség. Ez olyan nagy, hogy a második világháború óta egyetlen pártnak sem ilyen nagy többsége, 1993 óta pedig pártszövetségnek ekkora előnye.”

Az abszolút többség megszerzését segíti a 2002-es alkotmányreform, a választási törvény módosítása, amivel az elnökválasztás utáni hetekre tették a döntést a parlament összetételéről, megkönnyítendő az államfő munkáját.

„Mégis izgalmas volt ez a mostani választás, hiszen egy olyan formáció nyert, ami még nem is létezett korábban: pártként csak egy hónapja jegyezték be, addig csak mozgalom volt. A francia rendszer 1958 óta a nagy pártokat favorizálja. Az, hogy egy pici, nem létező formáció ilyen gyorsan felépítse magát, egyáltalán az 557 választókerületben jelöltet tud kiállítani és meg tudja szerezni a mandátumszámokat, hatalmas teljesítmény.”

Szűcs Anita azt mondta, nagyon sok tényező játszott szerepet abban, hogy „A Köztársaság lendületben” nevű párt ennyire előretört.

„Az elnökválasztásokat megelőzően már novembertől azt lehetett látni, hogy a hagyományos nagy pártok belső megosztottsággal küzdenek, ami oda vezetett, hogy nem tudták úgy átvinni az üzeneteiket, hogy mobilizálni tudják a választókat. Az eredmények tükrében látszik az is, hogy mindkettő rossz taktikát választott, ugyanis a saját szélsőségei felé ment el éslett középen egy olyan hely, ahova Macron pártja be tudott nyomulni.

Egy centrista erő nyert egy olyan választási rendszerben, ami nem favorizálja a centristákat”

A francia szavazók most a politikai élet megújítását várják Emmanuel Macrontól és pártjától, ezért nagy nyomás nehezedik az államfőre – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Macron és Trump

Emmanule Macron francia elnök – részben folytatva az elődjei által megkezdett utat – az európai védelmi képességek növelésével tervei szerint tovább erősíti a francia haderőt, illetve növeli annak szerepvállalását – mondta Szűcs Anita Franciaország-szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetem docense jelezte, a francia államfő számára kedvező, hogy a NATO legerősebb államának vezetője, Donald Trump amerikai elnök nagyon különböző személyiség.

„Trump habitusa, az amerikai politika inkonzisztenciája lehetőséget nyújt Macronnak arra, hogy demonstrálja, Európában és személyesen benne is van annyi spiritusz, hogy ellensúlyozni tudja a mostani amerikai zavart. Ha az Egyesült Államok külpolitikája most nem olyan világos és hatékony, Európa át tudja venni a szerepét. A világpolitikai versenyfutásban

Trump lehetőséget ad Macronnak, hogy demonstrálja, Európát komolyan kell venni.”

Szűcs Anita szerint a francia vezető kész lehet akár az észak-atlanti szövetségen belül is komolyabb szerepet vállalni a mostaninál.

„A NATO-n belül átvesz olyan feladatokat, amelyeket az Egyesült Államok esetleg nem hajt végre. A szír szerepvállalásnál Franciaország fajsúlyosabban áll az Egyesült Államok mellett, és

ha hezitál, átvesz bizonyos vezető szerepeket.

A vezető szerepért folytatott harc itt már megjelenhet egyes konfliktusokban.”

Oroszországgal Párizs várhatóan a hagyományos hatalmi egyensúly politikáját követi majd – mondta a szakértő.

„Ellensúlyozni fogja az Egyesült Államok mostani helyzetét azzal, hogy

közeledik Putyinhoz,

lesz egyfajta francia-orosz közeledés, ami Szíria és az ukrán válság miatt is fontos.”

Macron már korábban kifejtette leendő Európai Uniós elképzeléseit, például az európai gazdasági kormányzás létrehozásának fontosságát, amiben a francia elnök a németeknél gyorsabb ütemtervet támogat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×