eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Minden idők legnagyobb politikai elszúrása

"Minden idők legnagyobb politikai elszúrása"

Három forgatókönyv lehetséges a brit előrehozott választást követően - vélekedett a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, Ugrósdy Márton. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint bizonytalanságot hozhat az eredmény.

Példátlan bukás

„Valószínűleg ezt a választást minden idők legnagyobb politikai elszúrásai között fogják számon tartani.

Minden idők legnagyobb politikai elszúrása

22 százalékos előnyről ennyit bukni, az példa nélküli a demokratikus országok történetében. Úgy tűnik, Theresa May számítása nem jött, ha nem sikerül megszereznie a többséget, nagy kérdés, hogyan lehet kormányozni az országot, és mi lesz a Brexit-tárgyalásokkal, hiszen pont az az erős mandátum fog hiányozni, amiért May állítólag kiírta az előrehozott választást.”

Lehetséges forgatókönyvek

Három forgatókönyv lehetséges – vázolta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója; az egyik az, hogy a konzervatívoknak sikerül egy koalíciós partnert találniuk, amire kicsi az esély. A második lehetőség az, hogy valaki kisebbségi kormányt alakít, tehát nincs többség, de külső támogatással, egyedi alkukkal sikerül biztosítani a kormányképességet. A harmadik pedig az, hogy nem lesz megegyezés és újabb választást tartanak – tette hozzá Ugrósdy Márton.

Lesz, aki leüljön a Brexit-tárgyalásokra

„Amíg nem alakul meg a következő kormány, a jelenlegi ügyvezető kormányként hivatalban marad, tehát lesz, aki leüljön az Európai Bizottság képviselőjével tárgyalni, de az kérdés, milyen mandátummal, felelősséggel és célokkal.”

Ebből a szempontból lett volna nagy tétje a választásnak,

okoz némi nehézséget, hogy az egyik tárgyaló fél nem létezik

– tette hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Annak okát, hogy Theresa May, illetve elődje, David Cameron a Brexit-népszavazás után másodszorra számította el magát, Ugrósdy Márton abban látja, hogy az erős és határozott imidzs, amit Theresa May próbált sugallni, nem jött be.

Minden idők legnagyobb politikai elszúrása

„Volt olyan kampányígéret, amit a bejelentés után egy nappal vissza is vont – ez a politikában nem éppen a határozottság és a kiszámíthatóság jele. Jeremy Corbyn pedig nagyon ügyes kampányt vezetett, úgy tűnik, sikerült bevonnia a fiatalokat.”

Ugrósdy Márton hozzátette, előzetesen az volt az egyik legnagyobb kérdés, hogy az utóbbi hetekben a Munkáspárt közelébe került, 18-34 éves korosztály elmegy-e szavazni. Úgy tűnik, igen. Ebből a szempontból komoly a Munkáspárt sikere, hiszen jelentősen növelte a bázisát.

„Az exit pollok alapján nem adja ki a matek, hogy a Munkáspárt bármilyen formában koalíciós kormányt alakítson, de még számolják a szavazatokat. Érdekes lenne, hiszen össze kéne állniuk a Skót Nemzeti Párttal és a liberális demokratákkal, akik alapvetően Brexit-ellenesek, így pont a legfontosabb kérdésekben lenne komoly ellentét a koalíciós partnerek között.”

Ez megkérdőjelezné a tárgyalások sikerességét

– hangsúlyozta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, a megszülető alkut, a brit parlamentnek is jóvá kell hagynia, sőt akár népszavazást is kell róla tartani.

„Ez torykon (Konzervatív Párt) kívül bármilyen koalíció működését eléggé megnehezítené.”

Kiszorultak a Brexit-ellenes erők

Elképesztő nagyot buktak a Brexit-ellenes pártok; a liberális demokraták nagyon kevés képviselőt küldenek a parlamentbe, a Skót Nemzeti Párt is több mint húsz mandátumot bukott – mondta Ugrósdy Márton.

„A remélt stabilitás helyett a bizonytalanság korszaka jöhet"

Minden idők legnagyobb politikai elszúrása

Bizonytalanságot hozhat a brit politikában az előrehozott választás eredménye - vélekedett a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette, még akkor is, ha az előrejelzések szerint a Konzervatív Pártnak sikerülhet megtartania a pozícióját az észak-írországi demokratikus unionistákkal.

„A következő időszakban kezdődő Brexit-tárgyalásokhoz jó lett volna egy biztos parlamenti többség. A következő két évben az Európai Unióval fognak tárgyalni, mellette nagyon sok törvényt kell elfogadni, amihez szintén biztos koalíciós többségre lenne szükség.”

Nem valószínű a nagykoalíció

A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint nem valószínű a nagykoalíció, és úgy véli, az ellenzék nem tudna létrehozni szivárvány-koalíciót, mert még úgy is kevesebb szavazatuk lenne, mint a szükséges 326.

„A konzervatívok és a demokratikus unionisták azonban létre tudnának hozni egy egészen vékonyka koalíciót.”

Brexit-tárgyalások

Gálik Zoltán szerint a Brexit-tárgyalásokon megmaradhatnak azok az elvek, amelyeket Theresa May képviselt, azaz az Európai Unióból való teljes kilépés, az egységes piacról való távozás, de minden bizonytalanabb lett.

Nem jött be a skót nagy ígéret

Minden idők legnagyobb politikai elszúrása

Bár a Skót Nemzeti Párt lehet a harmadik legnagyobb párt a parlamentben, az előrejelzések alapján inkább a gyengülésük látszik, hiszen sok képviselőt veszítettek, a korábbi 56 helyett csak 32 jutott a parlamentbe – tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

„Azt a következtetést kell a vezetőknek levonni, hogy az a nagy, skót népszavazást beígérő kampányígéret nem jött be,

a választók egyértelműen elutasították.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×