eur:
393.1
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Rostoványi Zsolt: politikai érdekek össze is sodorhatják a szunnitákat és a síitákat

A közel-keleti befolyás kiterjesztése az egyik fő tétje a Katar és más Öböl-menti államok közötti konfliktusnak - mondta Rostoványi Zsolt. A Közel-Kelet szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette, a szereplők között a helyi államokon kívül ott van Oroszország és Törökország is. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára kiemelte, ha a viszály nem oldódik meg, a helyzet eszkalálódhat.

A Katar körüli feszültséget felhasználva igyekszik Törökország megerősíteni közel-keleti helyzetét és befolyását, illetve így tesz most Oroszország is – mondta Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A Közel-Kelet szakértő hozzátette, a konfliktusban központi helyet foglal el Irán, illetve a perzsa állam megítélése.

„Most egy másik változásnak is tanúi vagyunk; az Arab Tavasz eseményeinek kezdetén azt lehetett mondani, hogy az arab országokban zajló folyamatokban nem arab országok játsszák a főszerepet, hanem Törökország, Izrael és Irán. Szaúd-Arábia - a másik olyan szunnita ország, ami az arab világon belül meghatározó szerephez próbál jutni – látta most elérkezettnek az időt, hogy ezt a helyzetet megváltoztassa. Amióta Szaúd-Arábiában az új király van hatalmon, élesebben fordult Irán ellen, egyértelműen ellenséges országnak minősíti.”

Rostoványi Zsolt a helyzetet magyarázva azt mondta, a közismert szunnita-síita törésvonal mellett vannak más törésvonalat is a térségben, így lehetséges, hogy a szunnita Szaúd-Arábia a síita Iránnal jó viszonyt ápoló szunnita Katar ellen foglal állást.

„Politikai érdekek nagyon gyakran felülírják a vallásiakat.

A Muszlim Testvérek Szervezete egy szunnita szervezet, mégis szemben áll vele a szunnita Szaúd-Arábia. Szunnita szervezet a legnagyobb és leghatékonyabb terrorszervezet az Iszlám Állam is. A szunniták és a síiták közötti törésvonalakat politikai, gazdasági érdekek felülírhatják és egy blokkba sorolhatnak szunnita és síita országokat vagy szervezeteket.”

Az Öböl-menti országok egyik követelése, hogy Katar szüntesse meg a kapcsolatait a szintén szunnita Hamasszal, amely nem mellesleg a síita Irán támogatását is élvezi – mondta Rostoványi Zsolt Közel-Kelet szakértő.

Tovább bonyolítaná a jelenleg is igen szövevényes közel-keleti helyzetet, ha nem oldódna meg hamar a Katar és az Öböl-menti országok közötti konfliktus - mondta Rostoványi Zsolt. A Közel-Kelet szakértő szerint

az Egyesült Államoknak sem érdeke a helyzet eszkalálódása.

A Katar és az Öböl-menti államok közötti feszültség kezelésében az Egyesült Államoknak kulcsszerepe lehet - mondta Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A Közel-Kelet szakértő emlékeztetett, Katarban működik a térség legnagyobb amerikai katonai támaszpontja, ahol több mint tízezer katona állomásozik.

„Az Egyesült Államoknak nem érdeke, hogy ez a helyzet fennmaradjon, Katar még jobban izolálódjon, mert Szaúd-Arábia és Katar is szövetségese, Irán viszont nem. Ha Katart Irán irányába löknék el, az a jelenleg hangoztatott amerikai érdekekkel alapvetően ellentétes lenne.”

Az sem jó megoldás, ha Iránt egyértelműen az ellenség szerepében jelenítik meg, hiszen Roháni nemrég újraválasztott elnök egy reformer.

„A pozícióit rendkívüli módon gyengítheti, ha az Egyesült Államok vagy Közel-Kelet nagy része ellenségnek állítja be. Iránban a keményvonalasok és a reformerők között állandó belső viaskodás folyik, minden reformer iráni vezetést elszigetelő külső lépés gyengíti az otthoni pozícióit és erősíti a konzervatívokét.”

Szaúd-Arábia egyik célja a mostani konfliktussal egyértelműen az, hogy Iránt elszigetelje. Ha a viszály nem oldódik meg mihamarabb, a helyzet eszkalálódhat – mondta Rostoványi Zsolt.

„Ennek nagyon komoly politikai, de bizonyos szempontból akár gazdasági veszélyei lehetnek.

Fönnáll az a veszély, hogy Katar teljesen elszigetelődik az öbölbeli országoktól és erőteljesen Irán felé tolódik, aminek újabb törésvonal lenne az eredménye, ami tovább bonyolítaná az amúgy is összetett közel-kelet helyzetet.”

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint ennek is betudható, hogy az Egyesült Államok hamar finomított az első, kifejezetten Szaúd-Arábia mellett állást foglaló nyilatkozatain.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×