eur:
388.72
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Amerikai kiszivárogtatás: letartóztattak egy fura nevű nőt

Amerikai kiszivárogtatás: letartóztattak egy fura nevű nőt

A The Intercept nevű amerikai oknyomozó hírportálhoz került a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik szigorúan titkos jelentése.

Egy 25 éves nő letartóztatását jelentették be hétfőn az amerikai hatóságok azzal összefüggésben, hogy egy hírszerző ügynökségnek dolgozó külső munkatársként titkos dokumentumokat szivárogtatott ki a sajtónak.

Az Egyesült Államokban is roppant furcsának számító Reality Winner nevet viselő (szabad magyar fordításban: Valóság Nyertes) nyelvi elemző a georgiai Pluribus International Corporation cégnek dolgozott, amely az elektronikus lehallgatásairól elhíresült Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megrendelése alapján végez bizonyos feladatokat - írta a Magyar Nemzet.

Bár a vádemelés szövege ennyire nem pontosítja a bűncselekmény körülményeit, azért lehet nagy biztonsággal állítani, mert az igazságügyi minisztérium bejelentése előtt mindössze néhány órával jelent meg az Intercept hírportálon egy cikk, amely az NSA-tól szerzett, rendkívül friss, május 5-én keltezett dokumentumra hivatkozva azt állítja: 2016-ban az orosz katonai hírszerzés (GRU) hackertámadást intézett a szavazógépek szoftverét fejlesztő VR Systems cég ellen, illetve adathalász elektronikus leveleket küldött 122 amerikai választási tisztségviselőnek. A vonatkozó iratot hatan nyomtatták ki az ügynökségnél, és közülük egyedül Winnernek nem volt erre biztonsági jogosítványa (további részletek itt).

Az Intercept ráadásul május 30-án rákérdezett az NSA-nél a korábban postán, anonim forrásból kapott dokumentum hitelességére, s a hadseregben állítólag hat évet lehúzó fiatalt nem volt túl nehéz fülön csípni. Szombaton tartóztatták le Augustában, és tettéért akár tíz év börtönre is ítélhetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×