eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Pattanásig feszültek az idegek Trump bejelentése kapcsán

Pattanásig feszültek az idegek Trump bejelentése kapcsán

Már előre megkapta a bírálatokat Donald Trump amerikai elnök, aki egy technológia portal scoopja szerint ma közli, hogy Amerika felmondja a nemzetközi klímaegyezményt. Az EU, Peking, Moszkva és a nagy cégek is arra utaltak, nem örülnek, ha Washington valóban hátat fordít az együttműködésnek.

Magyar idő szerint este kilenc felé várható, hogy Donald Trump végre eloszlatja az aggályokat: megy vagy marad Washington, azaz mi lesz a Barack Obama által aláírt nemzetközi klímaegyezményben való amerikai szerepvállalással.

Trump korábban "a kínaiak által kitalált átvágásnak" nevezte az éghajlatváltozás tényét, elnökként viszont némileg finomított retorikáján.

Az Axios nevű portál szerint azonban annyira nem, hogy továbbra is együttműködjön a világ más országaival és főképp a szintén vezető szén-dioxid-kibocsájtó, de a globális felmelegedés elleni fellépést vállaló Kínával.

Az Axios szerint Trump már szerdán közölte, hogy kilépteti országát a klímaegyezményből. Megírták és aláírták az erről szóló nyilatkozatot. Mindeközben több fehérházi illetékes arról beszélt a portálnak: szerintük Trump meg akarja lépni, amit elhatározott, de hiszik, ha látják.

Ezzel párhuzamosan Elon Musk, a Tesla elektromosautó-gyár tulajdonosa és futurista fejlesztő, valamint Tim Cook, az Apple főnöke is nyomás alá helyezte Trumpot. Musk azt mondta: ha az elnök búcsút mond Párizsnak, akkor neki is búcsút mondhat, nem lesz többet a tanácsadója.

Az elnök környezetét közben összezavarta, hogy Trump kikéri véleményüket és ingadozónak mutatkozik előttük.

Míg a külvilág arra számít, hogy az elnök határozottnak próbálja majd magát beállítani és ezért kampányígérete és az Obama-örökség lebontása mellett áll ki, szokatlan egyetértés alakult ki az Európai Unió és Kína között. Brüsszel és Peking közös nyilatkozatban reagál majd az amerikai bejelentésre – adták értésre.

A BBC által látott vázlat szerint az emelkedő átlaghőmérséklet "társadalmi és politikai repedésekhez" vezethet, míg a tiszta energiára való átállás munkahelyeket és növekedést teremt.

Megszólalt a klímakérdésben Moszkva is. Az orosz elnöki szóvivő szerint Putyin elnök aláírta és kitart a párizsi egyezmény mellett, ami fontos a bolygónak, de azt "nehezebb lesz megvalósítani a kulcsszereplők nélkül".

Kína közölte: az éghajlatváltozás elleni harc az ország érdeke és ezért továbbra is betartják a 2015-ös nemzetközi megállapodást. "Reméljük, ezt másokkal együttműködve tehetjük meg" – mondta Li Kecsiang miniszterelnök.

Trump vonakodása a kérdésben rossz vért szült a múlt heti G7-es csúcson, ahol Angela Merkel német kancellár nyíltan azt mondta: "a beszélgetés nemcsak nehéz, hanem kiábrándító is volt".

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×