eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

23 millió ember egészségbiztosítása kerül veszélybe

Az amerikai képviselőházon már átment a Donald Trump által szorgalmazott törvénytervezet, a szenátusban néhány hét múlva szavazhatnak. Most felmérték, mi lenne a hatása.

Az amerikai Kogresszusi Költségvetési Bizottság (CBO) közzétette szerdán számításait Donald Trump egészségbiztosítási terveivel kapcsolatban, s arra jutott, hogy 2026-ig mintegy 23 millió amerikai veszítené el egészségbiztosítását, ha megszavazzák a republikánusok törvénytervezetét.

A CBO becslései szerint az új törvénnyel - amennyiben a szenátus is megszavazza - 2017 és 2026 között ugyan előreláthatólag 119 milliárd dollárral csökkenne a szövetségi költségvetés deficitje, ám ennek az lenne az ára, hogy a lakosság nagy csoportjai veszítenék el egészségbiztosításukat. 2026-ig mintegy 23 milliónyi ember esne ki a biztosítottak köréből.

A képviselőház már megszavazta az előző elnökhöz köthető, Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvény visszavonását és a republikánusok új tervezetét, de a szenátusban csak június elejére tervezik a voksolást. Mint a héten kiderült:

Paul Ryan házelnök még át sem küldte a szenátusba a képviselőház által megszavazott törvényjavaslatot,

arra hivatkozva, hogy megvárja a Kongresszui Költségvetési Bizottság jelentését. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője szerdán úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem látja, megvan-e a szükséges számú voks a törvény megszavazásához.

Közben éppen McConnell szenátor és 12 republikánus kollégája azon dolgozik, hogy újabb republikánus törvénytervezetet készítsen. Az eddigi törvénytervezet fogadtatása ugyanis - bár a képviselőházban támogatást kapott - meglehetősen vegyes volt. A tervezet ugyanis több, fontos területen szűkítené a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, s olyan lényeges kérdésben sem született egyértelmű szövegjavaslat, mint például abban, hogy

a már komoly és tartós betegséggel, például cukorbajjal vagy rákbetegséggel küszködőkkel kötelező-e a biztosítóknak szerződést kötniük.

Az Obamacare előírásai szerint nem tehették meg, hogy ilyen betegekkel nem kötöttek, vagy felmondták, esetleg megdrágították a biztosítást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×