eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Obama fogolynak érzi magát

Obama fogolynak érzi magát

Barack Obama volt amerikai elnök szerint az Egyesült Államok új elnöke - bármennyire is kételkedik a globális felmelegedés valódiságában - nem lesz képes visszafordítani a klímaváltozás elleni küzdelemben tett előrelépéseket.

Donald Trump korábban átverésnek nevezte a klímaváltozást, és célozgatott arra, hogy felmondja a 2015-ben a globális felmelegedés ellen megkötött párizsi egyezményt. Hivatalba lépése óta máris visszavonta Obama több környezetvédelmi jogszabályát, és védelmébe vette az olaj- és szénalapú iparágakat.

"Nyilvánvalóan az új adminisztráció

némileg más nézeteket vall az energiapolitika terén"

- fogalmazott Obama a milánói Seeds&Chips nemzetközi élelmiszer-innovációs találkozón mondott  beszédében.

Az új elnökség alatt a klímaváltozás ellen szükséges lépések közül néhány lehet, hogy lassabban fog megtörténni, mint ahogy az más vezetővel történne - vélte Obama, hozzátéve, hogy ugyanakkor bizonyos benne, hogy az Egyesült Államok továbbra is a jó irányba fog haladni, mégpedig azért, mert a magánszektor már elköteleződött amellett, hogy a jövő záloga a tiszta energiában van, és a klímaváltozást figyelembe vevő befektetések már be vannak ágyazódva a gazdaságba.

A volt amerikai elnök beszédében védelmébe vette az Olaszországban és Európában általában a legtöbb helyen tabunak számító genetikai módosítás technológiáját is. "Persze óvatosan kell kezelni ezeket az új technológiákat, (.) de úgy gondolom, nem zárkózhatunk el előle" - fogalmazott.

Obama - akinek ez volt az első külföldi szereplése, amióta távozott az Egyesült Államok elnöki székéből - másfél órán keresztül beszélt a milánói találkozón, amelynek résztvevői ezért fejenként 850 eurót fizettek.

Beszédében arra is kitért, mennyire élvezi, hogy végre biztonsági intézkedések nélkül szabadon sétálgathat vagy beülhet egy kávézóba. "Most már csak a szelfik foglya vagyok, ami nagyjából ugyanolyan rémes" - tréfálkozott Obama, utalva arra, hogy ha sétálni megy, akkor minden második lépésnél valaki azonnal közös fotót akar készíteni vele.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×