eur:
392.83
usd:
367.93
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A venezuelai válságról tárgyalt Donald Trump főtanácsadója

Herbert McMaster, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója Julio Borgesszal, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökével tárgyalt, és a két politikus egyetértett abban, hogy a dél-amerikai országban kialakult politikai válságot gyorsan és békés eszközökkel kell rendezni - közölte a Fehér Ház szombaton.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szerint a pénteki tanácskozáson McMaster és Borges szót ejtett arról is, hogy a népszerűtlen Nicolás Maduro venezuelai államfő kormányának szükséges betartania az ország alkotmányának rendelkezéseit, szabadon kell bocsájtania a bebörtönzött politikai foglyokat, tiszteletben kell tartania a caracasi törvényhozást, illetve szabad és demokratikus választásokat kell kiírnia.

Maduro hétfőn alkotmányozó nemzetgyűlés megalakításáról tartandó szavazás kiírását jelentette be. A lépés bírálói szerint a baloldali populista államfő így akar hatalmon maradni, megkerülve a törvényhozást. Borges az intézkedés hallatán lázadásra szólította a venezuelaiakat.

A nap folyamán Caracasban több ezer nő vonult az utcákra a kormány ellen tüntetve, többen levették ellenzéki hovatartozásuk jelképének számító fehér trikójukat, egyesek edényeket zörgettek, míg mások félmeztelenre vetkőztek. Az elnyomás elleni női menetnek nevezett tüntetésen résztvevő aktivisták a venezuelai himnuszt énekelték, és azt skandálták: "Kik vagyunk mi? Venezuela! Mit akarunk? Szabadságot!"

A felvonulás alatt a helyi média képsorokat mutatott arról, hogy az előző nap aktivisták a nyugat-venezuelai Zulia államban ledöntötték Maduro elődjének, Hugo Cháveznek a szobrát.

Vladimir Padrino López védelmi miniszter pénteken bírálta a tiltakozási mozgalmat, és úgy fogalmazott, hogy ellenzéki "terroristák" próbálkoznak egyfajta nem konvencionális hadviseléssel.

Venezuelában április eleje óta tartanak az ellenzéki tüntetések, a tiltakozók előrehozott elnökválasztást követelnek. A gyakran erőszakba torkolló demonstrációkon eddig 37-en haltak meg, és több mint 700-an sebesültek meg.

Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja. Ez az ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott és az infláció elszabadult.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×