eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Ezért gyorsítja Oroszország az uniót érintő válságokat

Ezért gyorsítja Oroszország az uniót érintő válságokat

Oroszország időt kíván nyerni, ezért gyorsít fel több, az uniót érintő válságot, hogy ezzel kösse le az európai közösség geopolitikai kapacitásait – mondta Feledy Botond külpolitikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

A migrációs válság sem tartana ott, ahol jelenleg, ha Oroszország nem avatkozik be Szíriában a maga módján, ám a Balkánon szintén kihasználja Moszkva, hogy eltérnek az etnikai és a nemzeti határok – hangsúlyozta Feledy Botond külpolitikai elemző.

"Az unió energiáit így leköti az, hogy belső kommunikációs frontokon mit kezdjenek az információs háborúval, valamint a politikai kapacitásokat lefoglalják a szivárogtatásokkal  elég csak megnézni a francia elnökválasztási kampányt."

Ukrajnától a kalózokig

Oroszország ilyen motivációja figyelhető meg a szakértő szerint a szomszédunkban keletkező konfliktusoknál: Ukrajnában, a Balkánon, a migrációs válságban. "Rengeteg olyan pont van, ahol konkrétan a GRU (a Felderítő Főcsoportfőnökség, az orosz katonai hírszerző szolgálat) vagy más orosz szervek működésének nyomát az európai titkosszolgálatok már azonosították és nyilvánosságra hozták.

Miért jó ez Moszkvának?

A fentiekkel Moszkva időt nyer  mondta Feledy Botond, hozzátéve: mást Oroszország nem nagyon tud tenni, hiszen demográfiailag és pénzügyileg is ketyeg az órája.

"Vannak olyan forgatókönyvek, hogy akár már a 2018-as elnökválasztás is olyan szintre apaszthatja a szuverén kasszát, tehát azt a megtakarítási alapot, amelybe az egykori olajbevételeket tették, ami 2018-tól már teljesen kiszámíthatatlan pályára állítja az orosz költségvetést.

És ha a világpiaci kőolaj-, gázárak nem változnak, akkor ez egy nagyon komoly kockázat,

hiszen senkinek nem érdeke Oroszország összeomlása, ugyanakkor az sem az érdek, hogy Moszkva valamilyen módon hegemóniát gyakoroljon azokon a területeken, ahol az unió stabilitást vagy saját befolyását szeretné viszontlátni.

Izoláció helyett közeledés

Eközben az Egyesült Államok külpolitikája – Donald Trump első 100 napjában – kemény republikánus irányra váltott, míg a szavazók többsége izolációs politikát (Európától való távolodást, elkülönülést) várt az új elnöktől. Az államok számára tehát fontossá vált Európa stabilitása  ezért is lehet, hogy előbb kötnének szabadkereskedelmi egyezményt az Európai Unióval, mint Nagy-Britanniával – tette hozzá Feledy Botond.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×