eur:
393.75
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Részletek a titkos chatfolyamból - a stockholmi merénylő előző nap bejelentette tervét

Részletek a titkos chatfolyamból - a stockholmi merénylő előző nap bejelentette tervét

A merénylő segítséget is kért a kivitelezéshez és be is számolt a tettéről - sajnálkozva.

A Stockholmban múlt héten elkövetett, 4 halálos és 15 sebesült áldozatot maga után hagyó gázolás fő gyanúsítottjának számító 39 éves üzbég állampolgár egy orosz hírportál szerint már a merénylet előtti napon bejelentette, hogy merényletre készül.

A politonline.ru orosz weboldal hétfőn közölt beszámolójából kiderült, hogy Rakhmat Akilov a pénteki támadás előtt és után is kapcsolatba lépett más, oroszul beszélő radikálisokkal a Telegram üzenetváltás-szolgáltatón keresztül, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szimpatizánsai által létrehozott chatfelületen. A portál számos részletet is közölt a beszélgetésekből, amelyekhez a Telegramon működő, Dzsihád nevű csatorna adminisztrátoraitól jutott hozzá.

Az üzbég férfi egy tádzsik radikálissal például közölte, hogy szándékában áll ellopni egy "nagy járművet", amelyet fegyverként felhasználhatna. "Holnap délután szeretnék egy nagy járművet találni, hogy embereket gázolhassak vele" - írta. Azt is megkérdezte chatpartnerétől, "hogyan kell bombát készíteni", valamint lelkesen magyarázta, hogy "rendelkezik gyufával, acetonnal, öngyújtó utántöltő gázzal, öngyújtókkal és csavarokkal", melyek egy házi készítésű bomba elkészítéséhez szükségesek.

A merénylet után a férfi a következőt írta chatpartnerének: "Rosszul vagyok, csak néhány embert sikerült elgázolnom Stockholm belvárosában, mivel az autó letért az útról". Megjegyezte, hogy videóra vette a támadást, majd beszélgetőtársa kérdésére válaszolva elmondta, hogy jelenleg egy repülőtéren van és meg akar szökni Svédországból.

Habár a szolgáltató adatai szerint a gyanúsított valóban a repülőtéren tartózkodott, a férfit Stockholm egyik elővárosában fogták el még péntek délután, egy boltban, ahol "furcsa viselkedése" szúrt szemet.

A svéd média hétfői beszámolója szerint a 39 éves üzbég állampolgár bevallotta bűnösségét, valamint azt, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állammal. Az Expressen és az Aftonbladet című napilapok Akilov fényképét is közölték. A svéd rendőrség vasárnap bejelentette, hogy a gyanúsított elutasított menedékkérő volt Svédországban, de a hatóságoknak hamis címet adott meg, ezért nem tudták őt kitoloncolni az országból.

  • A Spotify egyik vezetője is a stockholmi merénylet áldozata.
  • "Józan számítással megjósolhatatlan cselekedetekre képesek az elkövetők, akik akár teljesen ártatlan embereket és saját magukat is feláldozzák. Ez ellen pedig nem lehet védekezni."
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×