INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

románia

tüntetés

kormányellenes

Nem csitul a kormányellenes tüntetés Romániában

Nem csitul a kormányellenes tüntetés Romániában

Infostart / InfoRádió

Hétfőn folytatódott Romániában a szociálliberális kabinet lemondását követelő tüntetés, igaz valamivel kevesebben vettek részt a megmozduláson az előző napokhoz képest.

A távirati iroda tudósítása szerint az elmúlt napok több százezres demonstrációi után, tegnap este 9-kor a Grindenau-kabinet lemondásáért a bukaresti kormány székháza elé vonulók száma nem érte el a 15 ezret, miközben a kormány mellett tüntetők létszáma az elnöki hivatal előtt elérte a négyezer főt.

Nem csitul a kormányellenes tüntetés Romániában

A kormányellenes tüntetők továbbra is Liviu Dragnea, a kormánykoalíció fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt elnöke, Sorin Grindeanu miniszterelnök és Florin Iordache igazságügyi miniszter távozását követelték, arra hivatkozva, hogy nem bíznak többé egy olyan kormányban, amely az éj leple alatt, az országot kész tények elé állítva, sürgősségi rendelettel enyhített a büntetőjog korrupcióellenes szigorán.

A kormány ugyan vasárnap hatályon kívül helyezte a vitatott rendeletet, de a kormánykoalíció nem ismerte el, hogy bármilyen hibát követett volna el, a tiltakozási hullámot külföldről pénzelt manipulációnak nevezte, és a kialakult helyzetért Klaus Iohannis államfőre próbálta hárítani a felelősséget.

Nem csitul a kormányellenes tüntetés Romániában

Sorin Grindeanu miniszterelnök megerősítette, hogy nem mond le, tovább akarja vinni mandátumát, ameddig azt a parlament meg nem vonja tőle egy bizalmatlansági szavazáson, az igazságügyi miniszter távozását azonban nem tartotta lehetetlennek.

Kedden várhatóan Klaus Iohannis államfő beszédet mond a román parlamentben a kialakult helyzetről, az ellenzéki pártok által benyújtott bizalmatlansági indítványról pedig szerdán szavaz a bukaresti törvényhozás.

Kapcsolódó hang

Folytatódott a kormányellenes tüntetés Romániában
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018