eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Lelőtték a berlini merénylőt - a nap hírei

Milánóban tűzpárbajban lelőtték a berlini merénylet feltételezett elkövetőjét, folytatják a nyomozást a hatóságok. Megadták magukat a Máltára térített líbiai repülőgép légikalózai. Karácsony után dönt arról Áder János, hogy elfogadja-e az újabb köztársasági elnöki megbízatásra szóló felkérést. A nap legfontosabb hírei december 23-án.

Lelőtték tűzpárbajban a rendőrök Milánóban a berlini merénylet feltételezett elkövetőjét - erősítették meg a német és olasz hatóságok. A 24 éves tunéziai származású Anis Amri Franciaországból érkezett Milánóba vonattal, és péntek hajnalban két rendőr egy rutinszerű ellenőrzésnél állította meg. A tűzpárbajban egy rendőr megsebesült, állapota nem életveszélyes. A német legfőbb ügyészség folytatja a nyomozást. Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott: a terrorfenyegetettség még nem múlt el, kormánya levonja az eset tanulságai és alaposan megvizsgálja: milyen lépéseket kell tenni a jövőben a hasonló esetek elkerüléséért. A berlini karácsonyi vásáron elkövetett kamionos merényletben 12-en haltak meg, a sebesültek száma eléri az 50-et. 

Megadták magukat a líbiai légikalózok. A két férfi Máltára térített egy belföldi líbiai utasszállítót, senki nem sérült meg. A gépeltérítőket őrizetbe vették, a líbiai külügyminiszter úgy tudja, a tettesek politikai menedékjogot kérnek Máltán. A gépeltérítők előzőleg mind a 111 utast szabadon engedték, majd a személyzettel együtt elhagyták a repülőgépet. Az egyik légikalóz Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető szellemiségét követő párt vezetőjének mondta magát.

A kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók is elfogadták a nemzetközi összekötő csoport új tűzszüneti javaslatát - közölte a lázadók hírügynöksége. Kijev már előző nap beleegyezett a fegyvernyugvásba. Közben az orosz elnök évértékelő beszédében támogatásáról biztosította az Ukrajna és az Európai Unió közötti vízumkényszer eltörlését és az ukrajnai rendezés felgyorsítása mellett foglalt állást. Úgy vélte: nincs értelme jövőre előrehozott elnökválasztást tartani Oroszországban. A várakozások szerint Vlagyimir Putyin 2018-ban ismét versenybe száll a Kremlért.

Karácsony után dönt arról Áder János, hogy elfogadja-e az újabb köztársasági elnöki megbízatásra szóló felkérést. Az államfő megtiszteltetésnek nevezte a Fidesz elnökségének felkérését. A köztársasági elnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta: tiszteletben tartja mindazon ellenzéki politikusok véleményét is, akik elutasítják jelölését, továbbra sem kíván semmiféle pártcsatározás résztvevőjévé válni. Orbán Viktor korábban személyesen tájékoztatta Áder Jánost arról, hogy a Fidesz ismét őt jelöli az államfői posztra.

Támogatja az MSZP vezetése, hogy Botka László is szerepeljen 2018-ban a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjei között - közölte a párt Országos Központja. A közlemény szerint Molnár Gyula pártelnök felkérte Botka Lászlót, hogy az MSZP elnöksége a következő ülésen tárgyaljon a menetrendről, a tervekről és az ország számára nyújtott programról.

Az idei az adócsökkentés és az otthonteremtés éve volt Magyarországon - erősítette meg évértékelőjén a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Tuzson Bence kiemelte: az adócsökkentést és az otthonteremtési programot 2017-ben is folytatja kabinet, a cél az, hogy több pénz maradhasson a családoknál.

Csató Gábort nevezi ki az Országos Mentőszolgálat főigazgatói posztjára az emberi erőforrások minisztere - közölte a tárca sajtó- és kommunikációs főosztálya. Az új vezető megbízatása 2017. január 16-tól 3 évre szól. Az aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos korábban hat évig dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál.

Átadták az első támogatott elektromos autót. A gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár ezzel összefüggésben kijelentette: a kormány terve szerint 2020-ra Magyarországon mintegy 30 ezer elektromos jármű fog közlekedni. Lepsényi István hozzátette: a december 21-ig benyújtott pályázatok felét, 33-at még az idén véglegesíti a tárca, ez 47 tisztán elektromos gépjármű beszerzését teszi lehetővé első körben.

Mintegy 41 ezer cipősdoboz ajándékot gyűjtött össze az idén a Baptista Szeretetszolgálat. Az ajándékcsomagokat az adventi időszakban mintegy 200 gyűjtőponton várta a szervezet, hogy még karácsony előtt eljuttathassa a rászoruló gyerekeknek, nevelőotthonokban lakóknak, mélyszegénységben élőknek.

Újabb hét pályázati felhívást jelentetett meg a Miniszterelnökség a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programban, összesen 12,4 milliárd forintért. A felhívások egyebek között termelési és feldolgozási célú beruházásokra irányulnak, valamint a halfogyasztás népszerűsítését szolgáló projektek megvalósulását célozzák. A halgazdálkodási fejlesztésre az előző időszakhoz képest 12 százalékkal magasabb összeg, mintegy 16 milliárd forint áll rendelkezésére, amelyet 2023-ig kell felhasználni.

Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint már lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló alap-, mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A felvételizők a február 15-i jelentkezési határidőig legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg az E-felvételiben. A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×