eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Peking figyelmeztetett

Az "Egy Kína" elvének bármilyen megváltoztatása vagy sérülése hatással lesz a Tajvani-szorosban uralkodó békére és stabilitásra - figyelmeztetett szerdán a pekingi Tajvani Ügyek Hivatala.

 An Feng-san, a pekingi Tajvani Ügye Hivatalának szóvivője világossá tette: Tajvan kérdése Kína területi épségének és szuverenitásának kérdése.

"Az +Egy Kína+ elvének fenntartása a politikai alapja a kínai-amerikai kapcsolatok továbbfejlesztésének, és a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának sarokköve" - húzta alá An, nyomatékosítva: vége a kínai-amerikai kapcsolatok "egészséges és stabil" fejlődésének, ha ez az elv sérül.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a múlt hét végén beszélt arról, hogy Washingtonnak nem kell feltétlenül kitartania az "Egy Kína" elve mellett, ha nem tud megfelelő, például kereskedelmi egyezményt kötni Pekinggel. Ezzel ismét rálépett a kínaiak tyúkszemére. Korábban azzal haragította magára Pekinget, hogy fogadta Caj Ing-ven tajvani vezető telefonhívását.

Amerikai elnök csaknem negyven éve nem beszélt közvetlenül tajvani vezetővel, miután Washington megszakította hivatalos kapcsolatait Tajpejjel. Az Egyesült Államok továbbra is a magát az 1949-ben a kommunisták által megdöntött Kínai Köztársaság továbbvivőjének tekintő sziget fő fegyverszállítója, de hivatalos álláspontja a múlt század hetvenes évei óta az, hogy egyetlen Kína létezik, a Kínai Népköztársaság, amely Tajvant szakadár tartományának tekinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×