eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Utólagos kegyelmet kapnak a homoszexualitásuk miatt elítéltek

A brit kormány olyan törvénytervezet nyújtott be csütörtökön, amely utólagos kegyelemben részesíti a korábbi évtizedekben homoszexualitásuk miatt elítélt tízezreket.

A Downing Street már a múlt hónapban közölte, hogy Theresa May miniszterelnök és kormánya elkötelezte magát a kegyelmi törvénytervezet beterjesztése mellett. A brit miniszterelnöki hivatal csütörtökön bejelentette, hogy a tervezet az alsóház elé került.

Mivel a kezdeményezést a kormányzó Konzervatív Párton kívül az összes többi nagy parlamenti párt is támogatja, elfogadása és törvénybe iktatása biztos.

Angliában és Walesben 1967-ben, Skóciában 1980-ban, Észak-Írországban pedig csak 1982-ben törölték el azt a törvényt, amely bűncselekménynek minősítette a férfiak homoszexuális kapcsolatát. A nőkre nem vonatkozott ez a büntető jogszabály.

Az utólagos kegyelemről szóló törvény beterjesztéséért jó ideje kampányoló aktivisták adatai szerint a múlt században 49 ezer embert ítéltek el a homoszexualitást kriminalizáló jogszabály alapján, közülük 15 ezren ma is élnek.

Ők a csütörtökön beterjesztett törvénytervezet alapján automatikus kegyelemben részesülnek, amely mentesíti őket a büntetett előélet minden hátránya alól.

A kegyelmi törvénytervezetet máris Alan Turing-törvényként emlegetik, a XX. század egyik legzseniálisabb brit matematikusára utalva, akit homoszexualitása miatt az 1950-es években szintén elítéltek.

Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztel az utókor, a II. világháború idején annak a csoportnak az élén állt, amely Bletchley Parkban, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot. Ezt a kódot használták az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is.

Turingot e rendkívüli vívmány ellenére 1952-ben "súlyos közszeméremsértés" vádjával elítélték. Az ítélet börtönbüntetés volt, amelyet azonban önkéntes kémiai kasztrációval ki lehetett váltani. Turingot végül e kezelésnek vetették alá, és nem kellett börtönbe vonulnia, ám a tudós alig két évvel később, 1954-ben, néhány nappal 42. születésnapja előtt meghalt.

Alan Turingot II. Erzsébet királynő a brit kormány kezdeményezésére 2013-ban utólagos kegyelemben részesítette, de ez csak egyedi eljárás volt.

Turing hozzátartozói évek óta kampányolnak egy általános érvényű amnesztiatörvényért, és kezdeményezésükhöz csatlakozott mások mellett Benedict Cumberbatch színész, aki a Kódjátszma (The Imitation Game) című életrajzi filmben a matematikust megszemélyesítette.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×