eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bécs: a menekültproblémát nem lehet kvótákkal megoldani

A menekültproblémát nem lehet a menekültek kvótákon alapuló elosztásával megoldani - mondta az osztrák külügyminiszter egy vasárnapi német lapnak adott interjúban.

Sebastian Kurz a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy rossznak tartja a 160 ezer menekült tagországok közötti elosztásáról hozott döntést.

Az EU-nak nem szabad "görcsösen" ragaszkodnia a döntéshez, hanem "el kell búcsúznia" tőle, mert "a cél teljes mértékben megvalósíthatatlan", és a menekültek kvóták szerinti elosztásáról folytatott vita veszélybe sodorhatja az Európai Unió összetartását - mondta a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

A kvótákról folytatott vita "veszélyes, megosztó hatású, nyugtalanságot, nézeteltéréseket, kölcsönös ellenségeskedést szül" - mondta Sebastian Kurz.

A kvótareferendumról elmondta, hogy a magyarok véleménye ismert, és szerinte ezen nem változtat az országos népszavazás. Hangsúlyozta, hogy nem szabad azt az érzetet kelteni, mintha az uniós tagországok két különböző osztályt képeznének, és úgy vélte, bizonyos tagországok hibát követtek el azzal, hogy a menekültkérdésben megpróbálták rákényszeríteni másokra irányvonalukat.

Hozzátette: "veszélyes, ha az EU-ban egyesek azt a benyomást keltik, hogy erkölcsileg más tagállamok felett állnak", sokkal inkább olyan Európára van szükség, amelyben a tagországok megértően viszonyulnak az övéktől eltérő véleményekhez és megközelítésekhez. A tiszteleten alapuló hozzáállással sokkal könnyebb szövetségeseket találni a közös fellépéshez.

"Másként fogalmazva: a visegrádi országok és néhány más tagállam mindig is ellenezte a kvótákon alapuló elosztást, soha nem támogatták a meghívás politikáját, és ha a legfőbb cél kezdettől fogva nem a menekültek elosztása lett volna, hanem a külső határok védelme, akkor vélhetően nem is tartották volna meg ezt a népszavazást Magyarországon" - mondta az osztrák külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×