eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Így reagál majd Brüsszel a magyar kvótareferendumra! - Itt a hivatalos nyilatkozat

Brüsszel "üzent" a magyar referendum előtt.

Az EU migrációért felelős biztosa szerdán elismerte, hogy a szolidaritásnak különböző formái lehetnek, de kitartott amellett, hogy a Bizottság álláspontja nem változott a menekültek kötelező elosztását illetően. Dmitrisz Avramopulosz arra számít, hogy a magyarok „felelős hozzáállással szavaznak” majd a vasárnapi referendumon - írja a BruxInfo.

Az Európai Bizottság továbbra is tartja magát eredeti, a menekültek kötelező elosztását támogató álláspontjához, miközben elismeri azt, hogy a szolidaritásnak különböző megnyilvánulásai is lehetnek. Ez derült ki abból, amit Dmitrisz Avramopulosz, bel- és migrációs ügyekért felelős biztos mondott újságírók kérdésére, amikor bemutatott a szakterületét érintő négy friss jelentést.

„Az, hogy a szolidaritásnak különböző módjai is vannak, nem jelent változást a politikában” - szögezte le Avramopulosz, akiből újságírók sehogy sem tudták kihúzni, hogyan viszonyul a V4-ek által hirdetett rugalmas szolidaritás koncepciójához, és Brüsszel együtt tud-e élni azzal, hogy bármilyen új, a jövőben elfogadandó menekültelosztási mechanizmus lényegében önkéntes lenne.

A biztos ezzel szemben a BruxInfo magyar referendumról szóló kérdésére válaszolva nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a már elfogadott uniós jogszabályokat (ezalatt nyilvánvalóan az egy éve megszavazott ideiglenes kötelező áthelyezési rendszerre gondolt) mindenkinek végre kell hajtania, az nem lehet választás kérdése.

Megismételte, a Bizottság abból a feltételezésből indul ki, hogy a vasárnapi magyar népszavazás a jövőről és nem a múltban már elfogadott jogszabályról szól. „Nem az én feladatom megmondani a magyaroknak, hogy mire kell szavazniuk. Magyarország működő demokrácia. Maximálisan tiszteletben fogjuk tartani azt, amiről döntenek. Mi nem avatkozunk bele a népszavazási folyamatba. A referendum a magyar polgárokra tartozik, az ő gondjuk és felelősségük, hogyan foglalnak állást. Meggyőződésem, hogy ésszerűen és felelősségteljesen fognak szavazni” - közölte Dmitrisz Avramopulosz.

A görög biztos úgy vélekedett, hogy az EU ma sokkal jobban fel van készülve egy esetleges újabb tömeges migrációs hullámra, mint tavaly. Hozzátette, még egyszer nem fordulhat elő, hogy meglepetés érje az Uniót és a tagállamait. 

További részletek a BruxInfo cikkében.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×