eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A washingtoni kongresszusban megemlékeztek az 1956-os magyar forradalomról

A washingtoni kongresszus képviselőházában megemlékezést tartottak az 1956-os magyar forradalomrról és szabadságharcról.

Az amerikai házszabály értelmében megemlékező beszédeket nagyon ritkán, különleges esetekben engedélyeznek. A csütörtöki esemény ilyen esetnek számított.

Dennis Ross floridai republikánus és Marcy Kaptur ohiói demokrata párti képviselőnő emlékezett a magyar forradalomra. Mindkét politikus a a képviselőház magyar-amerikai baráti tagozatának társelnöki tisztségét tölti be.

Dennis Ross beszédében felidézte az 1956-os forradalmi napok eseményeit, említette a "pesti srácokat", az utcai harcokat, Nagy Imre kivégzését. Szólt azokról az '56-os magyarokról, akik menekülni kényszerülve az Egyesült Államokban kezdtek új életet és gazdagították az amerikai társadalmat. Mint beszédében elmondta: ő maga is magyar gyökerű, az ő szülei is - már korábban - Magyarországról emigráltak az Egyesült Államokba és segítették az '56-os magyar menekülteket.

Marcy Kaptur azt hangsúlyozta, hogy 1956 a hidegháború fordulópontja volt, és hősei bizonyították azt a szabadságszeretetet, amely aztán az egész térség számára példát mutatott, egészen a hidegháború végéig.

Beszédében mindkét politikus hangsúlyozta, hogy 1956 szellemisége máig él és az 1990 után megújított amerikai-magyar kapcsolatok is az akkor hangoztatott és néhány napra megvalósított közös értékeken - a szabadságon, a demokrácián, a jog uralmán, az egyetemes emberi jogok tiszteletén - nyugszanak. Marcy Kaptur szerint '56 szellemében folyik ma is az amerikai-magyar együttműködés. A kölcsönös együttműködés kiemelkedő példájaként említette a NATO-programokban történő részvételt és az ohiói Nemzeti Gárda szoros kapcsolatait Magyarországgal.

"A mai napot történelmi napként éltem meg, ünnepélyes és emelkedett pillanatok voltak ezek" - jelentette ki az MTI-nek Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet, aki a jeles esemény vendége volt. "Kiemelkedő fontosságú esemény, kiemelkedő üzenettel" - fogalmazott a nagykövet. Mint mondta, jelképesnek tartja, hogy az elnökválasztási kampány hajrájában emlékeztek meg a magyar forradalomról, hiszen ez az utolsó hét, amikor még ülésezik a Kongresszus a választások előtt. "Szimbolikus volt a gesztus is, mert a két párt politikusa egymás után szólalt fel, s ez egyúttal üzenet is: a magyar-amerikai kapcsolatok kétpárti támogatást élveznek" - hangsúlyozta Szemerkényi Réka.

A megemlékezés nyilatkozattal zárult, amelyben az amerikai politikusok - mint a dokumentum fogalmaz - elismerik, ünneplik és emlékezetükbe zárják a Magyarország és az Egyesült Államok közötti tartós barátságot.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×