INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

1956

forradalom

megemlékezés

washington

kongresszus

egyesült államok

A washingtoni kongresszusban megemlékeztek az 1956-os magyar forradalomról

InfoRádió / MTI

A washingtoni kongresszus képviselőházában megemlékezést tartottak az 1956-os magyar forradalomrról és szabadságharcról.

Az amerikai házszabály értelmében megemlékező beszédeket nagyon ritkán, különleges esetekben engedélyeznek. A csütörtöki esemény ilyen esetnek számított.

Dennis Ross floridai republikánus és Marcy Kaptur ohiói demokrata párti képviselőnő emlékezett a magyar forradalomra. Mindkét politikus a a képviselőház magyar-amerikai baráti tagozatának társelnöki tisztségét tölti be.

Dennis Ross beszédében felidézte az 1956-os forradalmi napok eseményeit, említette a "pesti srácokat", az utcai harcokat, Nagy Imre kivégzését. Szólt azokról az '56-os magyarokról, akik menekülni kényszerülve az Egyesült Államokban kezdtek új életet és gazdagították az amerikai társadalmat. Mint beszédében elmondta: ő maga is magyar gyökerű, az ő szülei is - már korábban - Magyarországról emigráltak az Egyesült Államokba és segítették az '56-os magyar menekülteket.

Marcy Kaptur azt hangsúlyozta, hogy 1956 a hidegháború fordulópontja volt, és hősei bizonyították azt a szabadságszeretetet, amely aztán az egész térség számára példát mutatott, egészen a hidegháború végéig.

Beszédében mindkét politikus hangsúlyozta, hogy 1956 szellemisége máig él és az 1990 után megújított amerikai-magyar kapcsolatok is az akkor hangoztatott és néhány napra megvalósított közös értékeken - a szabadságon, a demokrácián, a jog uralmán, az egyetemes emberi jogok tiszteletén - nyugszanak. Marcy Kaptur szerint '56 szellemében folyik ma is az amerikai-magyar együttműködés. A kölcsönös együttműködés kiemelkedő példájaként említette a NATO-programokban történő részvételt és az ohiói Nemzeti Gárda szoros kapcsolatait Magyarországgal.

"A mai napot történelmi napként éltem meg, ünnepélyes és emelkedett pillanatok voltak ezek" - jelentette ki az MTI-nek Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet, aki a jeles esemény vendége volt. "Kiemelkedő fontosságú esemény, kiemelkedő üzenettel" - fogalmazott a nagykövet. Mint mondta, jelképesnek tartja, hogy az elnökválasztási kampány hajrájában emlékeztek meg a magyar forradalomról, hiszen ez az utolsó hét, amikor még ülésezik a Kongresszus a választások előtt. "Szimbolikus volt a gesztus is, mert a két párt politikusa egymás után szólalt fel, s ez egyúttal üzenet is: a magyar-amerikai kapcsolatok kétpárti támogatást élveznek" - hangsúlyozta Szemerkényi Réka.

A megemlékezés nyilatkozattal zárult, amelyben az amerikai politikusok - mint a dokumentum fogalmaz - elismerik, ünneplik és emlékezetükbe zárják a Magyarország és az Egyesült Államok közötti tartós barátságot.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018