INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

aréna

szájer józsef

brexit

egyesült királyság

európai unió

Szájer József: Szövetségest veszítünk a Brexittel

Szájer József: Szövetségest veszítünk a Brexittel

Infostart / InfoRádió

Az Európai Néppárt parlamenti frakciójának alelnöke szerint a magyar országgyűlési többségnek megvan a lehetősége olyan jogszabályalkotásra, amely adott esetben könnyebbé tenné a Nagy-Britanniából az EU-tagság miatt távozó cégek Magyarországra csábítását. Szájer József az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a magyarok sok csínybe mentek bele a britekkel.

Semmiféle jogi aktus nem indult el az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésével összefüggésben – mondta az Európai Néppárt frakciójának alelnöke. Szájer József szerint a brit képviselők távozásával növekszik pártcsaládjának előnye a szocialistákkal szemben.

„Ha ők elmennek, akkor azért nagyon fontos, a nemzetek szuverenitását védő hang fog eltűnni az európai intézményekből, mert még a baloldali képviselők is határozottabban kiálltak a szuverenitás kérdései mellett, mint mások.”

A fideszes politikus szerint nem egy statikus kérdés az, hogy Magyarországot miként érinti a szigetország EU-ból történő kilépése.

„Konkrétan is elveszítünk egy szövetségest, egy olyat, amellyel eddig elég szoros egyeztetésben voltunk, sok csínybe és fontos dologba mentünk bele együtt. Az ő kérésükre, támogatásukkal nem támogattuk Juncker bizottsági elnöki tisztségét, aminek jogossága egyre inkább beigazolódni látszik. Nem statikus, az, hogy ebből előnyünk vagy hátrányunk lesz, azon múlik, hogy a kormány milyen gyorsan tudja a brit kilépésből fakadó tortából a ránk eső részt megszerezni. Milyen gyorsan tud szabályokat alkotni, amelyek ösztönzéseket tud adni ipari befektetéseknek, hogy unión kívüli cégek ide tegyék a székhelyüket. Ebben van egy versenyelőnyünk, a gyors döntési képesség.”

Szájer József hozzátette: a magyar parlamenti többségnek megvan a lehetősége olyan jogszabályalkotásra, amely adott esetben könnyebbé tenné a Nagy-Britanniából az EU-tagság miatt távozó cégek Magyarországra csábítását.

Kapcsolódó hang

Szájer József: Szövetségest veszítünk a Brexittel
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018