eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
Már csak 27-en lesznek a pozsonyi uniós csúcson

Már csak 27-en lesznek a pozsonyi uniós csúcson

Egynapos, informális csúcstalálkozót tartanak Pozsonyban az Európai Unió állam- és kormányfői.

A mai pozsonyi informális uniós csúcstalálkozón már csak 27 tagállam képviselteti magát, Nagy-Britannia vezetői nem lesznek jelen. Az egyeztetés célja, hogy lehetőséget adjon a tagországok vezetőinek az Európai Unió jövőjéről folytatandó nyílt és közvetlen párbeszédre. Legfőbb témái ennek megfelelően várhatóan az unió állapotának és jövőjének, továbbá a migrációs krízis, a közösséget érő biztonsági kihívások, illetve a Brexit utáni unió kérdései lehetnek.

A sűrű programot, amelynek része egy dunai sétahajóázás is, a résztvevők várhatóan fél héttől sajtótájékoztatókkal zárják.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, meghívó levelében azt javasolta, hogy ne a brit kilépés legyen a központi vitatéma, ehelyett a tagállamok lehető leggyorsabb megállapodását és szorosabb együttműködését kérte, hogy meggyőzzék az állampolgárokat: Európa határai ellenőrzés alatt vannak, és nem fog megismétlődni a tavalyi migráns válság, hogy harcolnak az erőszakos szélsőségesek ellen, és hogy az életüket nem befolyásolja komolyan rossz irányban a szabad kereskedelem és a gazdasági globalizáció.

A migrációra utalva úgy vélekedett: a találkozónak olyan fordulópontnak kell lennie, ahol az unió vezetése bebizonyítja, hogy képes és meg is akarja védeni polgárait a 2015-ös káosz megismétlődésétől. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy alapvető szabadságjogokat tesznek kockára, hogy ha a vezetők nem tudják meggyőzni az unió ellenes nacionalistáktól "hamis érveket" halló szavazókat arról, hogy az unió az érdekükben dolgozik. "Alternatívákat kezdenek majd keresni, és találnak. A történelem arra tanít bennünket, hogy ez tömeges elforduláshoz vezethet a szabadságtól" – tette hozzá Donald Tusk.

Robert Fico szlovák kormányfő úgy látta: világossá kell tenni az EU "diagnózisát", ki kell mondani azt, ami nem sikerült, de rá kell világítani az unió jó oldalaira is. Megjegyezte: azt szeretné, ha sikerülne megmutatni, hogy az unió életképes, képes teljesíteni céljait és megvédeni lakosságát.

A rendezvényt Pozsonyban eddig még soha nem látott biztonsági intézkedések kísérik, több ezer rendőrt, katonát és tűzoltót mozgósítottak. Jelentős forgalomkorlátozások is lesznek, amelyek nagy része a pozsonyi repülőtérről a városba vezető utakat, a várost átszelő autópályát és a belvárost illetve a hidakat érinti, utóbbiakat ma délután egy időre teljesen lezárják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×