eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Asselborn ébresztőnek szánta éles szavait

A Magyarország uniós tagságának megvonásáról szóló kijelentés ébresztő volt a pénteki pozsonyi rendkívüli uniós csúcstalálkozóra - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Süddeutsche Zeitung című német lapnak, amely szerdai számában tette közzé Asselborn magyarázatát.

 A szocialista politikus a magyar kormány tevékenységéről a Die Welt című német lapban előző nap megjelent interjúban tett kijelentéseiről szólva hangsúlyozta, hogy "nem egy nép, vagy egy ország ellen" akart felszólalni. Hozzátette, úgy érzi, nagy veszélybe került az Európa Unió.

"Alapító atyáink és anyáink tudták, hogy a közösséget nemcsak struktúrákra kell felépíteni, hanem értékekre is" - fogalmazott.

Jean Asselborn elmondta, mélyen felkavarja, hogy egy egész országot teleplakátolnak menekültellenes lózungokkal, és éles szavait ébresztőnek szánta az EU jövőjéről - Nagy-Britannia részvétele nélkül - tartandó pénteki uniós csúcsra.

"Nem maradhatunk közömbösek. A közöny ellen szólaltam meg. Egész Európának meg kell mozdulnia, különben mindent tönkreteszünk" - mondta a luxemburgi külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak.

Jean Asselborn a Die Weltben kedden közölt interjúban kiemelte, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol "kerítéseket építenek háborús menekültek ellen", vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A többi között hozzátette, hogy Magyarországon a menekültek távoltartását szolgáló kerítés "egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb", a háború elől menekülő emberekkel "szinte rosszabbul bánnak, mint a vadállatokkal", és az ország "nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen".

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×