eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tusk intelmei a csúcs előtt

Három prioritást jelölt ki a a pénteki, pozsonyi uniós csúcstalálkozó elé Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a kedd este nyilvánosságra hozott meghívó levelében.

A politikus azt javasolja, hogy ne a brit kilépés legyen a központi vitatéma, azt majd akkor tárgyalják meg, ha London hivatalosan is bejelenti távozási szándékát az unióból.

Tusk ehelyett a tagállamok lehető leggyorsabb megállapodását és szorosabb együttműködését kéri, hogy meggyőzzék az állampolgárokat: Európa határai ellenőrzés alatt vannak, és nem fog megismétlődni a tavalyi migránsválság, hogy harcolnak az erőszakos szélsőségesek ellen, és hogy az életüket nem befolyásolja komolyan rossz irányban a szabad kereskedelem és a gazdasági globalizáció.

Európában az emberek tudni akarják, hogy a politikai elitek képesek-e visszaállítani az ellenőrzést az olyan események és folyamatok fölött, amelyek elborítják, zavarba ejtik és időnként megrémítik őket - fogalmazott.

Tusk az Európai Bizottság elnökénél és a német kancellárnál régóta erőteljesebb nyilatkozatokat tesz a határok ellenőrzéséről. Szerinte az európai vezetők néha nem tudták biztosítani a szavazókat, hogy a migrációt szabályozni lehet.

"Túl gyakran hallhattak politikailag korrekt nyilatkozatokat arról, hogy Európa nem válhat erőddé, nyitva kell maradnia. Be kell bizonyítanunk állampolgárainknak, hogy akarjuk és képesek vagyunk megvédeni őket a 2015-ös káosz megismétlődésétől" - írta.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy alapvető szabadságjogokat tesznek kockára, hogy ha a vezetők nem tudják meggyőzni az unió ellenes nacionalistáktól "hamis érveket" halló szavazókat, hogy az unió az érdekükben dolgozik. "Alternatívákat kezdenek majd keresni, és találnak. A történelem arra tanít bennünket, hogy ez tömeges elforduláshoz vezethet a szabadságtól".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×