INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

észak-korea

fegyver

atomrobbantás

évforduló

Phenjan bejelentette: atomrobbantással ünnepelt

InfoRádió / MTI

Phenjan bejelentette, hogy pénteken végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából.

Az észak-koreai KCNA állam hírügynökség bejelentése szerint egy új típusú robbanófejet robbantottak, a kísérlet sikeres volt. A robbantás célja a robbanófej erejének és potenciáljának a felmérése volt - közölte a hírügynökség.

Phenjan tudatta azt is, hogy már sokkal könnyebben tud robbanófejeket készíteni. Emellett leszögezte: folytatni fogja az ország nukleáris arzenáljának megerősítését az Egyesült Államok jelentette atomfenyegetés miatt.

A japán védelmi miniszter korábban közölte, hogy Észak-Koreának sikerülhetett egy kompakt robbanófejet létrehoznia, sikert érhetett el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában.

Péntek reggel több nemzetközi földtani intézet ötös erősségű földmozgást észlelt Észak-Koreában, a dél-koreai vezérkar "mesterséges szeizmikus hullámokról" számolt be.

Egy szakértő a Reuters hírügynökségnek Phenjan bejelentése előtt elmondta: egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott. A dél-koreai védelmi tárca becslése szerint 10 kilotonna TNT pusztító erejének megfelelő nukleáris töltet robbant fel.

Mások mellett Pak Gun Hje dél-koreai elnök is elítélte a kísérleti atomrobbantást. Pak a kísérletet olyan provokációnak nevezte, amely csak szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő.

A szöuli elnöki hivatal tájékoztatott arról is, hogy Barack Obama amerikai elnök jelezte, az Egyesült Államok megtesz mindent a két ország közötti egyezmény kereteiben, hogy védelmet nyújtson Dél-Koreának az észak-koreai fenyegetés ellen. Ez az amerikai atomernyő kiterjesztését is jelentené Dél-Koreára - fogalmazott az elnöki hivatal.

A Hszinhua kínai hírügynökség kommentárja szerint a kísérleti robbantás "nem volt bölcs dolog" Phenjan részéről, ugyanakkor Szöul döntése arról, hogy amerikai THAAD légvédelmi rakétarendszer telepít, ugyancsak ártott a térség stratégiai egyensúlyának.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, a legutóbbit pedig januárban, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikusrakéta-technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be ellene. A szankciók azonban ellentétes hatást gyakoroltak Észak-Koreára: hétfőn sikeresen lőtt fel ballisztikus rakétákat, Kim Dzsong Un pedig az ország nukleáris arzenáljának fejlesztését sürgette.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018