eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ezrek tüntetettek Venezuelában

Az ellenzék és a kormány több ezer híve vonult utcára Venezuela nagyobb városaiban, alig egy héttel a százezreket megmozgató, Nicolás Maduro elnök ellen szervezett caracasi tömegtüntetés után.

A parlamentben többséget alkotó ellenzéki Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) az ország 23 szövetségi államában és a fővárosban, Caracasban demonstrált szerdán, követelve a nemzeti választási tanácstól, hogy gyorsítsa fel a Maduro visszahívását célzó referendum kiírásához vezető folyamatot. Az ellenzék szerint a demonstrációkon tízen megsebesültek, miután ellentüntetők megdobálták őket.

A venezuelai választási hatóságok korábban október végére tűzték ki a népszavazáshoz szükséges második aláírásgyűjtési kampányt, amivel a jövő évre odázhatná el a kormány a referendumot. A mély gazdasági és politikai válságba süllyedt Venezuela politikai ellenzéke számára rendkívüli jelentőségű az időzítés. Ha 2017. január 10. előtt rendeznék meg a népszavazást, és az Maduro menesztését eredményezné, a törvények értelmében előre hozott elnökválasztásra kerülne sor, amelyen a jelenlegi állás szerint a szocialisták ellenzéke aratna győzelmet. Ha ugyanis később zajlana le a referendum hasonló eredménnyel, csupán annyi történne, hogy az alelnök venné át a venezuelai államfő székét egészen megbízatása 2019-es lejártáig.

Socorro Hernández, a választási tanács igazgatója azt mondta, hogy a választási hatóságok kedden ismertetik a részletes menetrendet a népszavazási folyamatról.

Az ellenzéki demonstrációkra válaszul a Maduro mögött álló szocialista párt (PSUV) hívei is felvonultak szerdán a "béke védelmében" és az ellenzéknek - szerintük - az ország destabilizálását célzó erőfeszítései elleni tiltakozásul.

Maduro bírálta a szerinte erőszakot szító ellenzéket, és egyúttal bejelentette, hogy országa 25 millió dollár (mintegy 6,9 milliárd forint) értékben fog fegyvereket és egyéb felszerelést vásárolni a rendőrség számára. Az ügyészség adataiból kiderül, hogy Venezuelában tavaly 100 ezer lakosra 58,1 gyilkosság jutott, miközben a világon átlagosan 8,9.

Henrique Capriles ellenzéki vezető és kétszeres elnökjelölt közben arról számolt be, hogy helyi idő szerint szerda este, a Venezuelához tartozó és a turisták körében egykor népszerű Margarita sziget repülőterére érkezve egy csuklyás, fegyveres kormánypárti banda meg akarta akadályozni, hogy ő és mások leszálljanak a repülőgépről. "Maduro, te gyáva. Fegyveres bandát küldtél értem Margarita repülőterére!" - írta felháborodva Twitter-üzenetében Capriles az elnököt téve felelőssé a történtekért. Mint közölte, három órán át nem tudta elhagyni a repteret.

A venezuelai gazdaság az ország legfőbb bevételét jelentő kőolaj árának zuhanásával egy időben mélyrepülésbe kezdett. A dél-amerikai állam három éve gazdasági recessziótól és három számjegyű - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által idén 720 százalékosra jósolt - inflációtól szenved, az alapvető fogyasztási cikkek hiánya mellett az üzletek előtt kialakuló hosszú sorok is felbőszítették a 30 milliós lakosú Venezuela polgárainak többségét.

Múlt csütörtökön százezrek - ellenzéki források szerint legalább egymillióan - vonultak Caracas utcáira, hogy tüntessenek Maduro ellen és kikényszerítsék az elnök eltávolítását célzó népszavazás kiírását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×